Amerika keurt deal van 750 miljoen dollar aan artilleriewapens voor Taiwan goed

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de mogelijke verkoop van zogenaamde Self-Propelled Howitzer-artilleriesystemen aan Taiwan goedgekeurd. Het zou om een deal van maximaal 750 miljoen dollar gaan. Dat bericht Reuters.

Waarom is dit belangrijk?

China voert al enige tijd de militaire druk in de Zuid-Chinese Zee rond de in praktijk onafhankelijke eilandstaat Taiwan op, die Peking beschouwt als een rebelse provincie. Net als zijn voorganger hoopt Amerikaans president Joe Biden Taiwan te steunen met militaire middelen.

De deal omvat meer dan de houwitsers alleen. Ook 1.698 precisiegeleidingskits voor munitie, reserveonderdelen, training, grondstations en upgrades voor de vorige generatie houwitsers van Taiwan zijn inbegrepen.

De goedkeuring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken volgde op de verkoop van wapens aan het eiland vorig jaar, waaronder drones en raketafweer aan de kust. Die zijn bedoeld om de militaire capaciteiten van Taiwan te verbeteren en een mogelijke invasie van China te ontmoedigen.

“Behoud van regionale stabiliteit”

Het Taiwanese ministerie van Defensie uitte donderdag in een verklaring “oprechte dankbaarheid” aan de Amerikaanse regering en zei dat de verkoop zijn grondtroepen zou helpen hun “capaciteit voor snelle reactie en vuursteun” te vergroten, meldt Reuters.

Het ministerie noemde de voortdurende Amerikaanse wapensteun een “basis voor het behoud van de regionale stabiliteit”.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken daarentegen zei dat het “fel gekant” was tegen de verkoop en dat het “ernstige stappen” had ondernomen bij de Verenigde Staten.

De verkoop is een inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van China, zei de woordvoerder. Hij waarschuwde dat China tegenmaatregelen zou nemen naarmate de kwestie zich verder ontwikkelt.

Lees ook:

(jvdh)

Meer