Europese bedrijven nemen een vijfde wereldwijde wapenverkoop voor hun rekening

Europa vertegenwoordigde vorig jaar meer dan een vijfde van de wereldwijde wapenverkoop. Dat zegt een rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri), gebaseerd op de resultaten van de honderd grootste wapenverkopers ter wereld.

De onderzoekers troffen in die lijst in totaal zesentwintig Europese bedrijven aan. Amerikaanse concerns blijven de grootste wapenverkopers van de wereld.

BAE Systems

Het rapport toonde dat de Europese bedrijven vorig jaar 21 procent van de wereldwijde wapenverkoop vertegenwoordigden. De grootste bijdrage komt uit het Verenigd Koninkrijk, waar zeven ondernemingen een gezamenlijke omzet behaalden van 33 miljard euro. Dat was 6,2 procent meer dan het jaar voordien.

BAE Systems, de grootste Britse wapenverkoper, was het enige Europese bedrijf in de top tien, die verder uit zes Amerikaanse en drie Chinese ondernemingen bestaat. BAE Systems zag zijn omzet tegenover het jaar voordien met 6,6 procent stijgen.

Vier Duitse bedrijven rapporteerden vorig jaar een omzet van bijna 8 miljard euro. Dat was een stijging met 1,3 procent ten opzichte van het jaar voordien. Samen namen deze ondernemingen 1,7 procent van de wereldwijde wapenverkoop voor hun rekening.

Rheinmetall, de grootste wapenfabrikant van Duitsland, liet daarbij een stijging met 5,2 procent optekenen. Scheepsbouwer ThyssenKrupp diende daarentegen een daling met 3,7 procent te noteren.

Sipri wijst er anderzijds op dat Frankrijk, met zes bedrijven in de lijst, een moeilijker jaar beleefde. De gezamenlijke inkomsten van de Franse wapenindustrie viel immers met 7,7 procent terug tegenover het jaar voordien. Dat was vooral te wijten aan de bescheiden verkoop die Dassault Aviation voor zijn jachtvliegtuig Rafale kon optekenen.

De grootste wapenverkopers van Europa zijn BAE Systems, Airbus, Leonardo, Thales, Rolls-Royce, Safran, Rheinmetall, MBDA, Naval Group en Dassault Aviation.

Lockheed Martin

De honderd grootste wapenbedrijven van de wereld hebben het voorbije jaar gezamenlijk ongeveer 470 miljard euro inkomsten geboekt. Dat was 1,3 procent meer dan het jaar voordien. De Amerikaanse wapenindustrie, met 41 bedrijven in de top honderd vertegenwoordigd, eiste 54 procent van de totale omzet voor zich op.

De grootste wapenverkoper ter wereld is Lockheed Martin, die vorig jaar voor meer dan 56 miljard dollar aan wapens verkocht. Dat bedrag is groter dan het bruto binnenlands product van Litouwen.

De jongste drie jaar bestond de top vijf van de grootste wapenverkopers in de wereld uit Amerikaanse bedrijven. Lockheed Martin wordt in de ranglijst van Sipri immers gevolgd door Raytheon, Boeing, Northrop Grumman en General Dynamics.

De Chinese wapenindustrie nam vorig jaar 13 procent van de wereldwijde wapenverkoop voor zijn rekening, gevolgd door Rusland met een aandeel van 5 procent. De Russische wapenverkoop liet vorig jaar een inkrimping met 6,5 procent optekenen. Dat is een trend die al vier jaar wordt vastgesteld.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20