Frankrijk wil volgend jaar marineschepen uitrusten met nieuw laserwapen

De Franse marine is van plan om volgend jaar een nieuw laserwapen op zee te testen. Daarmee is het de bedoeling om snel vijandige drones, die een steeds belangrijkere rol spelen in de moderne oorlogsvoering, neer te halen. 

Samen met het Direction générale de l’armement (DGA) en het Franse defensiebedrijf CILAS zal de marine in 2022 schepen uitrusten met de zogenoemde Helma P om tests uit te voeren op zee. Het nieuwe laserwapen kan via optische sensoren drones volgen om ze vervolgens neer te schieten met een krachtige laser. 

“Om zich aan te passen aan nieuwe dreigingen heeft de marine belangstelling voor laserwapens”, schrijft de Franse marine op Twitter. Lasers met een hoog vermogen zouden geschikt zijn omdat “gevechtsschepen beschikken over zeer grote rekenkracht, ruimte, energie en koelcapaciteit.”

Het lasersysteem wordt bestuurd door één enkele operator en kan doelwitten in de lucht tot op een kilometer afstand op enkele seconden tijd neutraliseren. Dat is drie tot vier keer verder vergeleken met concurrerende anti-drone technologieën, volgens de directeur van de innovatieafdeling van CILAS. De Helma P zou bovendien in staat zijn om alle drones te vernietigen die sneller vliegen dan 50 kilometer per uur. Ook in slecht weer. 

Op 7 juli werd het laserwapen al eens gedemonstreerd in een rakettestcentrum in Zuidwest-Frankrijk, in de aanwezigheid van de Franse minister van Defensie Florence Parly. “Ik ben er trots op dat ik deze uitmuntendheid vandaag aan het werk heb gezien”, zei ze. “Dit is een uitzonderlijk experiment. Een drone is zojuist vernietigd door een krachtige laser, er is zojuist een belangrijke stap gezet in de strijd tegen drones. Dankzij u bewijst Frankrijk vandaag dat het tegen zijn taak is opgewassen en dat het zich tegen zijn vijanden zal kunnen verdedigen.”

(tb) (lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20