Amerikaanse bedrijven mogen dan toch samenwerken met Huawei om 5G-normen te bepalen

De Verenigde Staten lieten maandag weten dat ze het verbod voor Amerikaanse bedrijven om zaken te doen met Huawei zullen amenderen. De bedoeling is dat bedrijven kunnen samenwerken met de Chinese technologiereus om de normen te bepalen voor de volgende generatie 5G-netwerken. 

Het Amerikaans ministerie van Handel heeft de nieuwe regel uitgevaardigd. Die wacht enkel nog op publicatie in het Federaal Register (Het Amerikaanse equivalent van het Staatsblad). Dat bevestigde Amerikaans minister van Handel Wilbur Ross aan persagentschap Reuters. 

‘De VS zullen onze leidersplaats in wereldwijde innovatie niet afgeven’, aldus Ross. ‘Mijn afdeling zet zich in voor de bescherming van de belangen van de Amerikaanse nationale veiligheid en het buitenlands beleid. Dat doen we door de Amerikaanse industrie aan te moedigen om alles in het werk te stellen zodat Amerikaanse technologieën de internationale normen worden.’

Amerikaanse ban op Huawei

Het ministerie beweert dat Amerikaanse medewerking in het ontwikkelen van de internationale normen ‘beïnvloedt de toekomst van 5G, autonome voertuigen, artificiële intelligentie en andere spitstechnologieën.’

In de telecomindustrie gaat men ervan uit dat 5G alles zal aandrijven van supersnelle videotransmissies tot zelfrijdende wagens. 

Bij Huawei was men blijkbaar nog niet verwittigd, het bedrijf heeft nog niet gereageerd op de onverwacht beslissing. 

Vorig jaar plaatste de VS de Chinese telecomreus nog op een zogenaamde ‘zwarte lijst’, wat Amerikaanse bedrijven de facto verbood om handel te drijven met de wereldwijde marktleider in 5G-infrastructuur. ‘In het kader van de nationale veiligheid’ was het ten strengste verboden om Amerikaanse goederen of technologie aan het Chinese bedrijf te verkopen. 

Afgelopen maand werd de Amerikaanse druk op Huawei nog verhoogd. De VS zorgden ervoor dat elektronische chips die gemaakt zijn met Amerikaanse technologie of materiaal niet meer aan Huawei mogen verkocht worden. Aangezien dat het merendeel van de chips wereldwijd betreft, zorgde die zet voor ernstige bevoorradingsproblemen bij de grootste installateur van telecominfrastructuur ter wereld.

Internationale normen

De VS benadrukken dat de beslissing van maandag geen teken van verzwakking is. Het blacklisten van Huawei benadeelde Amerikaanse bedrijven bij het opstellen van internationale normen rond de innovatieve 5G-technologie. Die normen zijn gemeenschappelijke specificaties waardoor apparatuur van verschillende bedrijven of landen compatibel is met elkaar. 

Bedrijven uit de VS waren door de Huawei-ban niet meer zeker welke technologie of informatie ze mochten delen . Daarom hielden Amerikaanse ingenieurs zich afzijdig bij het opstellen van die internationale normen, wat Huawei dan weer meer invloed gaf om de toekomst van 5G te bepalen. 

De aanpassing van de regels kwam er nadat bedrijven dit concurrentienadeel aankaartten, zei een anonieme bron aan Reuters. Begin deze maand raakte bekend dat de nieuwe regel in de maak was, nu is dat dus bevestigd.

Nog volgens een welingelichte bron dichtbij het ministerie van Buitenlandse Zaken, zou de Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo Chinese functionarissen ontmoeten in Hawaii deze week. De toenemende spanningen tussen de twee economische grootmachten zouden er besproken worden. 

Meer