Trump gaat Amerikaanse bedrijven toelaten samen te werken met Huawei

De Amerikaanse regering staat op het punt een regel te ondertekenen die bedrijven toelaat om met de Chinese telecomgigant Huawei te overleggen over de nieuwe 5G-standaard, zeggen bronnen aan het persagentschap Reuters. Eerder was contact met Huawei verboden uit veiligheidsoverwegingen.

De VS plaatsten het Chinese bedrijf vorig jaar op een zwarte lijst omdat er vermoedens waren dat Huawei gevoelige informatie doorgaf aan de Chinese overheid. Hoewel de maatregel alleen de verkoop van Amerikaanse goederen en technologie aan Huawei verbood, wierp hij ook vragen op over samenwerking op andere vlakken. Bedrijven verbroken veiligheidshalve dus alle contact.

Op lange termijn is dat echter een nadeel voor de VS. In vergaderingen over een standaard voor het supersnelle internet 5G kreeg Huawei vaak de bovenhand, terwijl Amerikaanse ingenieurs hun mond moesten houden. Op die vergaderingen worden werkmethoden en technische specificaties afgesproken zodat alle producten deftig met 5G om kunnen. Het is dus belangrijk voor de VS dat ze daar ook een stem hebben.

Alleen Huawei

Na bijna een jaar van onzekerheid expliciteren de VS nu dat het in orde is om met Huawei te spreken in eender welke raad over standaarden. Let wel: de regel is nog niet getekend, dus hij kan nog aangepast worden.

De regel zou zich alleen richten op Huawei, niet op andere Chinese bedrijven op de zwarte lijst, zoals het videobewakingsbedrijf Hikvision.

Techbedrijven zijn tevreden met de beslissing. ‘Nu we bijna een jaar verder zijn, werd het echt tijd dat dit werd opgeklaard’, zegt Naomi Wilson van de Amerikaanse techraad ITI, die onder andere Amazon vertegenwoordigt. ‘We willen nog steeds dat Amerikaanse bedrijven kunnen concurreren met Huawei, maar ze mogen hun stem niet verliezen.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20