Amerikaans marineschip vuurt waarschuwingsschoten nabij schepen van Iraanse Revolutionaire Garde

Een Amerikaans militair schip, genaamd Firebolt, heeft maandag waarschuwingsschoten gelost in de buurt van Iraanse marineschepen. Dat vertelt het Amerikaans leger aan persagentschap Reuters. De twee landen zouden tot op 62 meter van elkaar hebben gevaren in internationaal water in de Perzische Golf.

De marine van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGCN) kwam dinsdag in de buurt van een Amerikaanse patrouilleboot, tot op 62 meter, volgens het Amerikaans leger.

‘Onverantwoordelijke acties van lokale commandanten’

Amerikaanse functionarissen zeiden aan Reuters dat het te vroeg was om te weten wat de exacte motivatie was van de Iraanse strijdkrachten. In het verleden zouden dergelijke incidenten worden uitgevoerd door lokale commandanten, in plaats van door de IRGCN.

De bemanning van het Amerikaanse schip gaf meerdere waarschuwingen via radiocommunicatie en via luidsprekers, maar de IRGCN-schepen gingen door met hun maneuvers op korte afstand. ‘De bemanning van Firebolt vuurde toen waarschuwingsschoten af, en de IRGCN-schepen begaven zich naar een veilige afstand van de Amerikaanse schepen’, aldus de Amerikanen.

‘De activiteiten die we typisch zien van de IRGC-marine zijn niet noodzakelijk activiteiten die worden geregisseerd door de Iraanse opperste leider (Ayatollah Ali Khamenei, red.) of vanuit de Iraanse staat. Het zijn eerder onverantwoordelijke acties van lokale commandanten’, zei Kenneth McKenzie, generaal van de United States Marine Corps.

Nucleair akkoord

Een Amerikaanse functionaris, die op voorwaarde van anonimiteit met Reuters sprak, zei dat het gebied van de Perzische Golf waar het incident plaatsvond, een geschiedenis had van IRGCN-schepen die vissersboten lastig vielen en dat het niet al te verontrustend was.

Het incident komt op een moment dat wereldmachten en Iran het internationaal nucleaire akkoord van 2015 proberen te herstellen. De Verenigde Staten stapten in 2018 uit dat akkoord, maar lijken dat nu te willen herstellen. Sinds begin deze maand houden de EU, Rusland, China, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk daarover gesprekken in Wenen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20