Een kurk kan weerbarstig zijn. Mooier beschreven zeggen ze dat zo: “het komt voor dat kurken zich koppig blijven verzetten.” Eén zin, maar plots voelde ik mij 100 procent verwant met de kurk. Misschien is het wel net leuk, dat de kurk wat koppig doet, om daarna de beste wijn die er in een fles zit prijs te geven.
Net om die reden zijn kurken zo fantastisch leuk. Ze blijven altijd een meerwaarde bij het openen van een fles. Tegenwoordig gebruiken veel wijnproducenten een draaidop of een plastic kurk om de kosten te drukken. Sta me toe te zeggen dat niets boven de beleving gaat van het echte ding. Bij een draaidop… één draai, twee draai, drie draai en open. Geen klein plofje bij het trekken van de kurk uit de fles. Niets beter dan dat geluid: “oef, ze ging open!”
Dat brengt ons om evidente redenen bij het meest noodzakelijke gadget dat je in huis moeten hebben om de fles te openen: een kurkentrekker. En deze komen in allerlei vormen en maten.
Een kleine greep uit het assortiment:
- Kurkentrekker, geen merk, 8,50 euro > geen franjes
- Zwilling, sommelierkurkentrekker, 56,95 euro > professioneel werktuig met hefboom
- Alessi Anna, Kurkentrekker 44,99 euro > bevallige dame
- Kurkentrekker met gegraveerde tekst, 16,99 euro > voor wie graag iets over zichzelf zegt
- Ototo Kurkentrekker, 27,50 > intrigerende vleermuis, Bat-lady stijl
Wat je ook terugvindt in het meer merkwaardige gamma: vogels, onder meer parkieten, papegaaien en zelfs uilen, silhouetten van vrouwen vooral gevormd door design merk Alessi, én piraten! De vraag is uiteraard, waar ben je naar op zoek? Sorry dat ik deze essentiële levensvraag nog maar durf te stellen.
Een goede kurkentrekker
Elke goede kurkentrekker heeft een spiraal. Dit is een metalen draad die in de fles moet gedraaid worden. Daarnaast is het ‘trekmechanisme’ belangrijk. Of dat nu de eigen arm is, of het hefboommechanisme dat aan de kurkentrekker zit, de kurk moet er uit… dat is en blijft de basispremisse.
De eenvoudige klassieke kurkentrekker

Het meest eenvoudige model heeft een spiraal en een houten handvat. Hierbij moet je de fles goed vasthouden en met de kracht die uit je hand komt de kurk er één in rechte beweging uittrekken. Uit ervaring toch deze tip: als dat niet lukt, zet je de fles tussen je voeten. Het lijkt misschien niet zo elegant, maar dames die de kurk er op deze manier uit krijgen, hebben altijd een stapje voor in eender welk gezelschap.
De sommelierkurkentrekker

De sommelierkurkentrekker heeft een handvat die als hefboom gebruikt wordt. Meestal zit er ook een klein mesje in waarmee je iets kan wegsnijden als er bijvoorbeeld een wikkel rond de fles zou zitten. Doordat je het handvat als hefboom gebruikt, moet je quasi geen kracht hebben om een kurk uit de fles te trekken.
De tweetrapskurkentrekker

Een tweetrapskurkentrekker maakt de inspanning nog makkelijker. De kurk wordt letterlijk in twee stappen uit de fles getrokken wordt. Als je bij het vorige model nog ietwat kracht moest gebruiken, dan is dat hier al helemaal niet meer het geval omdat je in twee fasen de kurk naar boven trekt. Zo heb je weinig kans dat de kurk zal breken. Gebeurt dat toch, dan is het ofwel echt gewoon een kwestie van weinig geluk hebben ofwel een kwestie van onhandig zijn. Op dat laatste kan je natuurlijk blijven oefenen.
De vleugelkurkentrekker

Nood aan twee hefbomen? Dan is er de vleugelkurkentrekker. Als je met deze tool de kurk breekt, dan ben je echt onhandig. Je begint door te draaien, draaien en nog eens draaien bovenaan waar de ring zit. Daardoor duw je de metalen pin helemaal in de kurk. Ten slotte duw je de twee benen naar beneden. Dit zal iets minder voldoening geven, omdat dit een gemakkelijkheidsoplossing betreft. Maar we begrijpen zeker dat mensen ook kiezen voor better safe than sorry…
Nog eenvoudiger

Maar wacht, als je het nog eenvoudiger wil, dan heb je de klok-in-doos kurkentrekker. Deze heeft helemaal geen benen die je naar beneden moet duwen. Door de draaibeweging te doen aan de dop bovenaan duw je de spiraal in de kurk en komt deze quasi automatisch mee naar boven gedraaid. De wereld draait door, maar dan met kurk. Let wel op, doordraaien is op één of andere manier nooit helemaal gezond, zo ook niet voor het openen van een wijnfles. Er is een mogelijkheid dat er wat kurkresten loskomen en zo in de fles terechtkomen.
De Laschen-kurkentrekker

Voor speciale mensen heb je de Laschen-kurkentrekker zonder spiraal. Deze kurkentrekken heeft 2 pinnen. Zo haal je de kurk zonder er in te draaien uit de fles. Je kan een quasi volledig onbeschadigd kurkexemplaar uit een fles halen.
Elektrische flesopeners

Blijkbaar zijn er nu ook elektrische exemplaren op de markt. Maar ik ben niet akkoord. Het moet nog een beetje fun blijven om de fles te openen. De draaidop neemt sowieso al wel fun uit het openen. Dus ik ga passen op dit exemplaar.
Uiteindelijk is er maar één advies: “Just open the damn bottle.”