Airbnb verloor 1 miljard dollar in jaar tijd

Het verhuurplatform Airbnb verbrandde 1,2 miljard dollar (1 miljard euro) aan cash tussen midden 2019 en midden 2020. Tegenover maart vorig jaar is de cashberg van het bedrijf met een derde geslonken, meldt de nieuwswebsite The Information.

Het grootste deel van dat geld ging erdoor in de eerste helft van dit jaar, nadat de coronacrisis tijdelijk een einde maakte aan reizen en er geen geld meer binnenkwam. De groep verloor 850 miljoen in de eerste zes maanden van 2020.

Maar in 2019 had Airbnb zijn reclamekosten al opgedreven en extra volk aangenomen om zijn beursgang voor te bereiden. Over heel 2019 boekte het bedrijf een verlies van 253 miljoen dollar.

Herstructurering

Dit jaar draaide de verhuurder dat allemaal terug. Hij zette al zijn reclamecampagnes stop en ontsloeg een kwart van zijn personeel. Dat ging echter gepaard met een herstructureringskost van 114 miljoen dollar. Daarnaast moest de groep een deel van haar investeringen afwaarderen voor in totaal 53 miljoen dollar.

Al wil dat niet zeggen dat de Amerikanen geen geld meer hebben. In april leende Airbnb 2 miljard dollar, wat zijn cashberg nu weer op 4,1 miljard dollar brengt. Dat geld was echter wel geleend aan een erg hoge rente, dus het is maar afwachten of Airbnb dat afbetaald krijgt.

Beursgang

Het nieuws komt wat ongelegen nu de reisgigant zijn beursgang volledig in gang gezet heeft. De aanloop ernaartoe was een processie van Echternach. Begin 2018 kondigde het bedrijf aan dat het naar de beurs wou trekken ergens in 2019. Dat werd dan uiteindelijk uitgesteld naar 2020, maar in maart van dit jaar besloot het bedrijf zijn beursgang volledig op pauze te zetten.

In augustus bleek dan dat de groep voor het einde van de maand zou willen noteren via een zogenaamde direct listing, maar ook dat bleek een loze belofte. Uiteindelijk diende Airbnb eind augustus de juiste papieren in bij de beurswaakhond SEC en draaien de voorbereidingen opnieuw op volle toeren. Nog voor eind dit jaar zou het bedrijf op Wall Street staan, maar wel via een gewone beursgang. Als de verliezen geen roet in het eten gooien.

Volgens de dataverzamelaar Crunchbase haalde Airbnb al 5,4 miljard dollar op en wordt het bedrijf gewaardeerd op 18 miljard dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20