Airbnb gaat naar de beurs

De reiswebsite Airbnb gaat naar de beurs. Het bedrijf heeft daarvoor het vereiste papierwerk ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission). Details over de waardering en het aantal aandelen dat wordt uitgegeven zijn niet bekend.

De groep zou in eerste instantie in maart van dit jaar naar de beurs gaan. Door de coronacrisis moest ze die beursgang afblazen. 

Airbnb heeft zware maanden achter de rug. Eind juni zei Brian Chesky, de stichter van het verhuurplatform, nog dat het globale toerisme de coronacrisis wellicht nooit meer te boven zal komen

‘Ik ben bereid te zeggen dat reizen nooit meer het niveau zal bereiken dat we vóór de coronacrisis kenden; dat zal gewoon niet gebeuren.’

‘Soms worden jaren van transformatie in enkele maanden ongedaan gemaakt.’ Nog volgens Chesky is wat nu gebeurt onvergelijkbaar met de krimp die het toerisme onderging in de nasleep van de financiële crisis van 2008. Hij baseert die uitspraak de trends die zichtbaar worden uit de rijke gegevensbank waarover Airbnb kan beschikken. Volgens Chesky zullen mensen wel vaker in eigen land reizen en langere verblijven boeken.

Het ergste leed lijkt ondertussen geleden. Het aantal boekingen kwam tussen mei en juni terug van 70 procent minder dan een jaar geleden naar 30 procent minder.

Momenteel wordt Airbnb op 18 miljard dollar gewaardeerd. Dat is een flink stuk minder dan 31 miljard die het nog waard was bij een kapitaalronde in 2017.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20