A+++ is niet meer: zo leest u de nieuwe energielabels

De kans bestaat dat uw ‘A+++’-wasmachine plots een categorie ‘C’ is geworden qua energiezuinigheid. De Europese energielabels voor huishoudtoestellen worden vanaf vandaag in een nieuw jasje gestoken, met een schaal tussen A (zuinigst) en G (minst zuinig).

De Europese energielabels zijn een hulpmiddel om een energiezuinig huishoudtoestel aan te schaffen, zoals een koelkast, (vaat)wasmachine, televisie of lampen. Door een letter en een kleur mee te geven, worden toestellen gerangschikt van zeer energiezuinig (groen) tot grote energieverbruikers (rood) en alles daartussen. Zo kan een consument een toestel kiezen dat energiezuinig is, wat scheelt in de portemonnee. Daarnaast worden bedrijven gestimuleerd om toestellen te fabriceren die zo weinig mogelijk energie verbruiken.

Exit A+++

Tot voor kort werden bovenstaande huishoudtoestellen in Europa gelabeld volgens deze schaal, in oplopende volgorde qua energieverbruik: A+++, A++, A+, A, B, C, D. Een ‘A+++’-toestel is daarbij zeer zuinig, waar een toestel in de categorie D veel energie verbruikt. Vanaf vandaag wordt die schaal aangepast. Voortaan zullen toestellen uit klasse A het meest energie-efficiënt zijn, terwijl een apparaat uit klasse G veel energie verbruikt. De ‘plusjes’ worden niet langer gebruikt.

De reden hiervoor is dat energie-efficiëntie van elektrische toestellen doorheen de jaren steeds verbeterd is, waardoor meer en meer apparaten in de categorieën A+ tot A+++ begonnen te vallen. Daardoor is het moeilijker geworden om nuances te zien tussen de meest en minst efficiënte apparaten qua energieverbruik.

Bron: FOD Economie

‘Niet te vergelijken’

Het zou dus in de praktijk kunnen dat uw ‘A+’-ijskast plots een D-label krijgt. Toch benadrukt de FOD Economie om geen vergelijkingen maken tussen het ‘oude’ en het ‘nieuwe’ label. Het nieuwe label maakt gebruik van andere parameters, en werd berekend via andere testmethoden. Zo wordt voor een wasmachine bijvoorbeeld voortaan ook in rekening gebracht wanneer de trommel niet helemaal gevuld is, omdat wassen niet altijd aan volle capaciteit gebeurt. Naast het energieverbruik geeft het label ook informatie over het waterverbruik per cyclus, voor (vaat)wasmachines.

De nieuwe categorieën A en B zijn bovendien veel strenger dan de ‘oude’ groenste klassen. In eerste instantie zullen zich in die hoogste categorieën weinig tot geen toestellen bevinden, wat ruimte laat voor innovatie en het ontwikkelen van nog zuinigere producten.

Geleidelijke overgang

De overgang gebeurt in fases. Het nieuwe label is vanaf vandaag 1 maart verplicht voor nieuwe huishoudelijke wasmachines en was-droogcombinaties, televisies, computerschermen, koelkasten, diepvriezers en huishoudelijke vaatwasmachines. Winkels hebben twee weken de tijd om het nieuwe label aan te brengen. Vanaf 1 september 2021 volgen elektrische lampen. Pas in een volgende fase volgen andere elektrische toestellen. (mah)

Lees ook:

Meer