EU legt ‘herstellingsrecht’ voor elektronica op tafel

De Europese Unie ziet heil in een ‘recht op herstelling’ van elektronica. Op die manier gaan de toestellen langer mee én wordt de afvalberg een stukje kleiner. Een wetsvoorstel komt er ten vroegste in 2021.

Dit concrete voorstel is een onderdeel van een nieuw actieplan voor circulaire economie dat de Europese Commissie woensdag voorstelde. Om klimaatneutraal te worden tegen 2050, wil de Europese Unie meer inzetten op recyclage. Niet enkel elektronische toestellen komen daarbij in het vizier, maar ook textiel, verpakkingen en plastic.

Het is niet toevallig dat elektronica in het lijstje staat. In Europa wordt nog geen 40 procent van het elektronisch afval gerecycleerd. Bovendien groeit de afvalberg van smartphones, laptops en tablets het snelst. ‘We werpen producten weg omdat ze niet meer herstelbaar zijn, omdat we de batterij niet kunnen vervangen of omdat we de materialen niet kunnen recupereren’, stelt Europees commissaris voor Milieu Virginijus Sinkevicius.

Printers en inktpatronen

Europa wil ook fabrikanten van printers en inktpatronen onder de nieuwe richtlijn doen vallen. Maar eerst krijgen zij nog de kans om binnen de zes maanden met een eigen plan rond ecodesign te komen. ‘Het is de bedoeling dat je de onderdelen kan vervangen of herstellen en de software kan updaten’, verklaarde Sinkevicius het concept van ecodesign.

Vorig jaar besliste de Europese Commissie al over een ‘herstellingsrecht’ voor huishoudtoestellen. Op 1 maart volgend jaar treedt die verplichting in werking. Producenten van wasmachines, televisies en koelkasten moeten er dan voor zorgen dat hun toestellen te repareren zijn. Onlangs legde de Europese Unie ook al plannen rond een universele smartphonelader op tafel.

Meer