Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 07 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Waarom hebben we in 2020 nog geen universele smartphonelader?

Logo Business AM
Tech

13/01/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 3 min leestijd

pixabay

De universele smartphonelader voor uw Samsung, uw Apple en uw Huawei: het blijft een verre toekomstdroom. Maar hoe komt dat nu?

Het lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. Hoewel usb-c, dat is een soort kabel dat zowel data als energie kan doorsturen, het pad leek te plaveien voor een universele lader, is er nog steeds geen standaard.

Dat is vervelend: niet alleen eindigt u zo met een lading kabels thuis, u loopt ook het risico dat iedereen een andere lader heeft. Als u die ergernis heeft, wees dan gerustgesteld dat u niet alleen bent. Tien jaar geleden lag er al eens een voorstel op tafel om laders verplicht universeel te maken.

Geen verplichting

Die verplichting kwam er niet. De technologie was nog niet voorhanden. Dat is niet moeilijk om voor te stellen, zo was de smartphone zoals we die nu kennen, pas uitgekomen.

Op Europees niveau is er al druk gezet op de producenten om een universele lader waarheid te laten worden. Dat botste op heel wat verzet. Eigen laders binden consumenten en brengen ook meer omzet. Toch beloofde de sector een oplossing. Met gedeeltelijk succes: de overstap naar usb-c lijkt bijna compleet.

Bijna compleet is natuurlijk niet volledig. Zo zijn er twee factoren die de volledige overstap in de weg staan.

Apple

Enerzijds is er Apple. De techmastodont werkt bijna volledig binnen het eigen ecosysteem, met eigen hardware en eigen software. Een eigen lader hoort daarbij. Het zou een stevige karakterbreuk zijn voor Apple om komaf te maken met de eigen hardware.

Anderzijds hebben producenten intussen een achterpoortje gevonden voor de afspraak met de EU. Zo werken veel smartphones met een zelfde adapter, maar komt daar vaak nog een extra kabeltje bij, dat dan wel weer verschilt van de usb-c-norm.

Kwaliteitsverschil

Binnen die kabels is er dan ook nog een groot kwaliteitsverschil. Onderzoek van verschillende techwebsites toont aan dat adapters die bij een smartphone komen, beter werken. Zo zal u sneller en kwalitatiever laden met een Samsung-lader dan eentje die zogenaamd compatibel is. Niet alle merken zijn daar schuldig aan. De snellader-functie van Huawei-smartphones werkt notoir goed met ‘witte producten’-laders.

Intussen komt er vanuit de EU opnieuw druk op de grote smartphonemakers om een universele lader de norm te maken. Zo legt Europees Parlementslid Petra De Sutter van Groen de vraag deze maand opnieuw op tafel.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks