Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 26 JAN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Waarom hebben we in 2020 nog geen universele smartphonelader?

Logo Business AM
Tech

13/01/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 3 min leestijd

pixabay

De universele smartphonelader voor uw Samsung, uw Apple en uw Huawei: het blijft een verre toekomstdroom. Maar hoe komt dat nu?

Het lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. Hoewel usb-c, dat is een soort kabel dat zowel data als energie kan doorsturen, het pad leek te plaveien voor een universele lader, is er nog steeds geen standaard.

Dat is vervelend: niet alleen eindigt u zo met een lading kabels thuis, u loopt ook het risico dat iedereen een andere lader heeft. Als u die ergernis heeft, wees dan gerustgesteld dat u niet alleen bent. Tien jaar geleden lag er al eens een voorstel op tafel om laders verplicht universeel te maken.

Geen verplichting

Die verplichting kwam er niet. De technologie was nog niet voorhanden. Dat is niet moeilijk om voor te stellen, zo was de smartphone zoals we die nu kennen, pas uitgekomen.

Op Europees niveau is er al druk gezet op de producenten om een universele lader waarheid te laten worden. Dat botste op heel wat verzet. Eigen laders binden consumenten en brengen ook meer omzet. Toch beloofde de sector een oplossing. Met gedeeltelijk succes: de overstap naar usb-c lijkt bijna compleet.

Bijna compleet is natuurlijk niet volledig. Zo zijn er twee factoren die de volledige overstap in de weg staan.

Apple

Enerzijds is er Apple. De techmastodont werkt bijna volledig binnen het eigen ecosysteem, met eigen hardware en eigen software. Een eigen lader hoort daarbij. Het zou een stevige karakterbreuk zijn voor Apple om komaf te maken met de eigen hardware.

Anderzijds hebben producenten intussen een achterpoortje gevonden voor de afspraak met de EU. Zo werken veel smartphones met een zelfde adapter, maar komt daar vaak nog een extra kabeltje bij, dat dan wel weer verschilt van de usb-c-norm.

Kwaliteitsverschil

Binnen die kabels is er dan ook nog een groot kwaliteitsverschil. Onderzoek van verschillende techwebsites toont aan dat adapters die bij een smartphone komen, beter werken. Zo zal u sneller en kwalitatiever laden met een Samsung-lader dan eentje die zogenaamd compatibel is. Niet alle merken zijn daar schuldig aan. De snellader-functie van Huawei-smartphones werkt notoir goed met ‘witte producten’-laders.

Intussen komt er vanuit de EU opnieuw druk op de grote smartphonemakers om een universele lader de norm te maken. Zo legt Europees Parlementslid Petra De Sutter van Groen de vraag deze maand opnieuw op tafel.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president
Quote van de dag Barack Obama

Vrouwen zijn niet perfect, maar ze zijn ontegensprekelijk beter dan mannen aan de macht.

Voormalig Amerikaans president Barack Obama