De voormalige WikiLeaks-vrijwilliger Sigurdur Ingi Thordarson vertelde de IJslandse krant Stundin dat hij grote delen van de beschuldigingen in de aanklacht tegen Assange heeft verzonnen.
Hoofdgetuige in zaak rond klokkenluider Julian Assange geeft toe gelogen te hebben in aanklacht
Waarom is dit belangrijk?
Klokkenluider Julian Assange, die in Groot-Brittannië meer dan twee jaar in de gevangenis heeft gezeten, wordt in de VS gezocht wegens spionage.Hij wordt beschuldigd van het lekken van geheime informatie in 2010, toen zijn site WikiLeaks documenten publiceerde over mishandelingen, waaronder mogelijke oorlogsmisdaden, uitgevoerd door het Amerikaanse leger in Afghanistan en Irak.
Als hij aan de VS wordt uitgeleverd, kan hij 175 jaar gevangenisstraf krijgen.
Maar een Britse rechter blokkeerde in januari het verzoek van de VS om zijn uitlevering. De speciale VN-rapporteur voor foltering Nils Melzer zei eerder deze maand dat Assange's gevangenschap "een van de grootste gerechtelijke schandalen in de geschiedenis" is en riep op tot zijn onmiddellijke vrijlating.
Thordarson zei dat Assange hem nooit de opdracht heeft gegeven om een hack uit te voeren.
- Hij had eerder beweerd dat Assange hem had gevraagd in te breken in computers van wetgevers om toegang te krijgen tot de opnames van hun privé-telefoongesprekken.
- Thordarson beweerde dat hij “in feite enkele bestanden had ontvangen van een derde partij, die beweerde opnames te hebben gemaakt van parlementsleden en had aangeboden deze te delen met Assange zonder enig idee te hebben wat ze daadwerkelijk bevatten,” schrijft de krant.
- “Hij beweert dat hij nooit de inhoud van de bestanden heeft gecontroleerd of zelfs of ze audio-opnames bevatten zoals zijn derde bron suggereerde,” voegde het rapport eraan toe.
Onthullende chat-logs. Thordarson sprak enkele uren met een journalist van Stundin terwijl hij een grondig onderzoeksrapport over zijn activiteiten voorbereidde dat nooit eerder gepubliceerde chatlogs en nieuwe documenten bevat.
- De chatlogs zijn door Thordarson zelf verzameld en geven een uitgebreid beeld van zijn communicatie toen hij in 2010 en 11 vrijwilligerswerk deed voor Wikileaks.
- Het gaat om zijn gesprekken met Wikileaks-medewerkers, maar ook om ongeoorloofde communicatie met leden van internationale hackinggroepen waarmee hij in contact kwam via zijn rol als moderator op een open IRC Wikileaks-forum, dat een vorm van live online chat is.
- Er zijn geen aanwijzingen dat het personeel van WikiLeaks op de hoogte was van de contacten van Thordarson met voornoemde hackersgroepen; uit de logboeken blijkt zelfs dat zij duidelijk misleid werden.
- De communicaties laten een patroon zien waarin Thordarson voortdurend zijn positie binnen WikiLeaks een groter gewicht toekent. Zij omschrijft hij zichzelf als chef-staf, hoofd communicatie, nummer 2 in de organisatie of de verantwoordelijke voor rekruten.
“Schurkenstreken van een sociopaat”. Thordarsons activiteiten bleven niet beperkt tot dat soort mededelingen. Hij geeft immers ook toe dat hij communicatiekanalen met journalisten heeft opgezet en media heeft laten betalen voor buitensporige reizen naar het buitenland, waar hij zich ten onrechte voordeed als een officiële vertegenwoordiger van WikiLeaks.
- Hij geeft ook toe dat hij documenten van WikiLeaks-medewerkers heeft gestolen door hun harde schijven te kopiëren. Daaronder waren documenten van Renata Avila, een advocaat die voor de organisatie en Assange werkte.
- Thordarson heeft in IJsland de bijnaam Siggi de hacker gekregen. Dat is eigenlijk een antoniem, want verschillende bronnen beweren dat Thordarsons computervaardigheden onbeduidend zijn.
- Dit wordt ondersteund door verschillende chatlogs en documenten waarin hij anderen om hulp vraagt bij het uitvoeren van tamelijk ongecompliceerde computerklussen. Eén keer vroeg hij zelfs deskundige hulp van het FBI bij het uploaden van een video vanaf zijn eigen telefoon.
- Intussen lijkt het FBI na maanden samenwerking zijn interesse te hebben verloren.
- Ongeveer tegelijkertijd stapelden bij de IJslandse autoriteiten de aanklachten tegen Thordarson zich op wegens grootschalige fraude, vervalsingen en diefstal enerzijds en wegens seksueel misbruik van minderjarige jongens die hij had misleid of gedwongen tot seksuele handelingen anderzijds.
- Na lange onderzoeken werd Thordarson in 2013 en 2014 veroordeeld en kreeg hij relatief milde straffen omdat de rechter er rekening mee hield dat hij zijn pleidooi ter terechtzitting wijzigde en schuldig pleitte aan alle tenlasteleggingen.
- Volgens een psychiatrisch onderzoek dat aan de rechtbank werd voorgelegd, werd Thordarson gediagnosticeerd als een sociopaat, die geen wroeging kan hebben maar toch strafrechtelijk verantwoordelijk is voor zijn daden. Hij werd in staat geacht het fundamentele verschil tussen goed en kwaad te begrijpen, maar het leek hem niet te kunnen schelen.
- “Opsluiting leek echter niet het beoogde effect te hebben om Thordarson ervan te weerhouden zijn leven van misdaad voort te zetten”, aldus Stundin.
- Het nam in feite een vlucht en breidde zich uit in omvang en reikwijdte in 2019 wanneer het Amerikaanse ministerie van Justitie onder president Trump besloot hem opnieuw te bezoeken.
- De Amerikaanse regering beloofde hem een formele status te geven als getuige in de vervolging tegen Julian Assange en hem in ruil daarvoor immuniteit te verlenen voor eventuele vervolging.
- Het nam in feite een vlucht en breidde zich uit in omvang en reikwijdte in 2019 wanneer het Amerikaanse ministerie van Justitie onder president Trump besloot hem opnieuw te bezoeken.
- “Opsluiting leek echter niet het beoogde effect te hebben om Thordarson ervan te weerhouden zijn leven van misdaad voort te zetten”, aldus Stundin.
Het einde van de zaak? In een reactie op het rapport liet voormalig National Security Agency (NSA) lid Edward Snowden zich hierover uit op Twitter en zei: “Dit is het einde van de zaak tegen Julian Assange.”
- Onderzoeksjournalist Glenn Greenwald repliceerde: “Het zou zo moeten zijn.” (mah)