Klokkenluider Edward Snowden vraagt Russische nationaliteit aan

De voormalig CIA-medewerker en klokkenluider Edward Snowden vraagt de Russische nationaliteit aan. Hij doet dit naar eigen zeggen om zijn gezin meer stabiliteit te geven nu er een kind op komst is.

Snowden vraagt samen met zijn vrouw Lindsay Mills de Russische nationaliteit aan. Ze doen dit om te vermijden dat ze later gescheiden kunnen worden van hun toekomstige zoon ‘in een tijdperk van pandemieën en gesloten grenzen.’

Dubbele nationaliteit

‘Na jaren in afzondering van onze ouders te leven, willen we vermijden dat we hetzelfde meemaken met ons zoontje. Daarom vragen we de dubbele Amerikaans-Russische nationaliteit aan’, laat Snowden via Twitter weten.

‘We zullen ons kind opvoeden volgens de Amerikaanse normen en waarden, inclusief de vrijheid van meningsuiting. Ik kijk uit naar de dag wanneer ik opnieuw naar de VS kan komen om herenigd te worden met mijn familie. Onze grootste wens is dat, waar onze zoon ook woont, hij zich thuis voelt’, klinkt het.

Het nieuws komt enkele dagen nadat hij en zijn vrouw de zwangerschap hebben aangekondigd. Het kind wordt in einde december verwacht.

Er loopt al sinds 2013 een Amerikaans arrestatiebevel tegen Snowden omdat hij gevoelige informatie over de geheime spionageactiviteiten van de NSA heeft gelekt. Sindsdien woont hij in Rusland waar hij asiel heeft gekregen. Het land heeft hem onlangs ook een permanent verblijfstatus verstrekt. Snowden kan er dus onbeperkt verblijven, zelfs zonder een Russische nationaliteit.

De Amerikaanse president Donald Trump liet in augustus in een interview met de New York Post weten dat hij eventueel bereid is om Snowden gratie te verlenen. Volgens de president zou hij dan naar de Verenigde Staten kunnen komen zonder opgesloten te worden.

Meer