‘Grote media vallen de machtelozen aan en spelen slachtoffertje wanneer ze op hun lafheid gewezen worden’

In een vernietigend stuk op zijn website haalt antiautoritair journalist en privacyactivist Glenn Greenwald uit naar de Amerikaanse media. Hij klaagt aan dat journalisten van onder meer USA Today en CNN hun macht misbruiken om ‘weerlozen’ te kraken. Greenwald, wereldberoemd voor zijn interviews met klokkenluider Edward Snowden, geeft drie voorbeelden van recent machtsmisbruik.

1. USA Today vs. the insurrectionists

‘Op zondag publiceerde en promootte USA Today een weerzinwekkend artikel. Daarin werd geklaagd dat verdachten in de zaak van de Capitool-opstand op 6 januari hun juridische kosten online crowdfunden’, klinkt het.

De krant deed volgens Greenwald niets anders dan de opstandelingen publiekelijk aan de schandpaal nagelen.

‘Het enige doel van het artikel was om techbedrijven onder druk te zetten om de accounts van deze mensen stop te zetten. Zodat ze zich geen deftige juridische verdediging meer konden veroorloven.’

USA Today-verslaggevers gingen veel verder dan louter rapporteren hoe hun fondsenwerving werd uitgevoerd. Ze lichtten PayPal en andere fondsenwervende sites in over twee verdachten, Joe Biggs en Dominic Pezzola, en ‘schepten’ vervolgens ‘op’ over hun succes bij het laten blokkeren van hun rekeningen.

‘Wow, wat een moedig en onverschrokken journalistiek werk’, aldus een cynische Greenwald. ‘Speaking truth to power door … als gefrustreerde flikken techgiganten te vleien door te voorkomen dat privéburgers zich strafrechtadvocaten kunnen veroorloven.’

2. CNN vs. oude MAGA-vrouw

CNN confronteerde een oude vrouw in Florida op haar gazon met het feit dat zij haar kleine Facebookpagina had gebruikt om een pro-Trump evenement te promoten’, schrijft Greenwald.

Van dat evenement beweerde CNN tegelijk dat het door de Russen werd georganiseerd.

‘Datzelfde netwerk dreigde de identiteit bekend te maken van een andere privéburger die een anti-CNN meme had gemaakt. Tenzij hij smeekte en beloofde het nooit meer te doen.’

3. The Daily Beast vs. Florida ‘Joker’ Man

Vorige week maakte The Daily Beast de identiteit bekend van een privépersoon die met spring break in Miami was. Het medium verschafte daarbij z’n lezers details over het getroebleerde huwelijk van de man en zijn juridische problemen. ‘Er was een video van hem viraal gegaan omdat hij verkleed als de Joker Covid complottheorieën uitsprak. Dat was de enige reden dat ze zijn privacy schonden: zijn politieke voorkeur’, aldus nog Greenwald.

Dezelfde site feliciteerde zichzelf met het feit dat ze de echte naam van een ‘controversiële’ Afro-Amerikaanse Facebookgebruiker hadden onthuld. De misdaad van de Facebookgebruiker? Hij had video’s gepost waarin Nancy Pelosi werd bespot.

Geen Trump-acoliet

Glenn Greenwald is bepaald geen Trump-fan, maar kaart deze feiten aan uit oprechte bekommering om de toestand van de rechtsstaat en de media. Hij heeft een juridische achtergrond. En als in Brazilië gevestigd journalist is hij een grote luis in de pels van president Bolsonaro.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20