Op deze 5 fronten heeft 2020 ons financieel leven drastisch omgegooid

2020 heeft de manier waarop we leven drastisch omgegooid. Zaken die vroeger vanzelfsprekend waren, zoals handen schudden, zullen misschien nooit meer terugkeren. Ook op financieel vlak heeft 2020 een aantal zaken op zijn kop gezet. Een overzicht.

Sparen: de introductie van het renteloze spaarboekje

In België zijn de particuliere spaarders lang gespaard gebleven van het renteloze spaarboekje, maar daar kwam in 2020 verandering in. De duurzame bank Triodos bank introduceerde in december de eerste spaarrekening waarbij de particuliere spaarder geen spaarrente krijgt. Dat terwijl er in ons land in principe een minimale spaarrente van 0,11 procent van toepassing is.

De bank kon dit doen door de gereglementeerde spaarboekjes te transformeren tot niet-gereglementeerde varianten. Bij een niet-gereglementeerde spaarrekening hoeft de bank zich niet te houden aan de minimumverplichting (voor de gereglementeerde spaarrekeningen).

Lees ook:

Betalen: contactloos betalen veel populairder

Het coronavirus heeft een enorme impact gehad op de manier waarop we betalen. Uit cijfers van de bankenfederatie Febelfin blijkt dat 47 procent van de betalingen vandaag contactloos verloopt. In februari 2020 was dat slechts 16 procent.

In 2020 werden de mogelijkheden van contactloos betalen overigens uitgebreid. U kunt vandaag tot 50 euro betalen zonder uw kaart in een betaalterminal te steken. Voorheen lag die limiet op 25 euro. Ook kunt u opeenvolgende transacties doen zonder uw pincode in te geven. Zodra u meer dan 100 euro heeft uitgegeven, moet u uw pincode ingeven. Voorheen was dat 50 euro.

Het komt als geen verrassing dat we meer naar onze bankkaart of smartphone grijpen om te betalen. Het is nu eenmaal veel hygiënischer om op deze manier een transactie te voltooien. De kans is dan ook groot dat we in de toekomst cash geld almaar vaker links zullen laten liggen.

Lenen: strengere eisen voor een woonkrediet

Deze wijziging is al sinds de start van 2020 van kracht. Op vraag van de Nationale Bank hanteren de banken in ons land strengere kredietvereisten. Wie vandaag een woonlening wil afsluiten voor de aankoop van zijn eerste of enige woning, moet minstens 10 procent van de aankoop zelf kunnen bekostigen, bovenop de registratierechten en andere kosten. Maximaal 35 procent van het leenvolume aan startende kopers mag een hogere quotiteit dan 90 procent hebben.

Ook wie een tweede woning koopt, moet sinds de start van 2020 rekening houden met strengere kredietvereisten. In dat geval kunt u maximaal 80 procent van de aankoopwaarde lenen. Ook hier krijgen de banken een beetje speling. 10 procent van het leenvolume mag een hogere quotiteit hebben. Die mag nooit meer dan 100 procent bedragen.

Bankieren: einde gratis zichtrekening voor traditionele bankiers

2020 is ook het jaar dat het einde van de gratis zichtrekening voor de traditionele bankier inluidde. Argenta liet in het najaar weten dat het in 2021 uitpakt met verschillende zichtrekeningformules. De gratis zichtrekening ondergaat daarbij een kleine transformatie.

Wie vandaag een zichtrekening bij Argenta heeft, kan kosteloos een beroep doen op allerhande dienstverleningen, waaronder transacties aan het loket. Vanaf februari 2021 wijzigt dat. Wie een verrichting aan het loket wil doen, zal vanaf dan 1,5 euro per verrichting betalen. Stortingen aan het loket blijven wel gratis. Door die wijziging verdwijnt de laatste zichtrekening in ons land die volledig gratis is voor de traditionele bankier.

Wie kiest voor één van de betalende zichtrekeningpakketten, kan wel kosteloos een beroep blijven doen op de loketverrichtingen.

De digitale bankier heeft nog altijd de keuze uit meerdere gratis zichtrekeningformules. Wie digitaal bankiert, doet immers geen verrichtingen aan het loket en ontsnapt dus aan die extra kosten.

Lees ook:

Beleggen: goedkoper beleggen dankzij fintechs

De afgelopen jaren hebben meer en meer fintechs voet aan wal gezet in ons land. Dergelijke bedrijven leggen de traditionele financiële instellingen het vuur aan de schenen.

In 2020 kwam Bux Zero naar ons land. Die nieuwe (mobiele) speler liet ons kennismaken met kosteloze beleggingstransacties. Dat terwijl u bij de traditionele spelers transactiekosten betaalt die al snel kunnen oplopen tot enkele tientallen euro’s.

Toch zijn er enkele nadelen verbonden aan de beleggersapp. Zo worden de orders pas op het einde van de dag doorgevoerd. Wie rechtstreeks wil handelen, betaalt 1 euro per transactie (wat nog altijd goedkoper is dan bij de concurrenten).

Voorts zijn de mogelijkheden wellicht te beperkt voor de ervaren belegger. Zo kunt u niet in eender welke effecten beleggen en bent u zelf verantwoordelijk voor het aangeven van onder meer de beurstaks en roerende voorheffing.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.