Wanneer loont het om voor een betalende zichtrekening te kiezen?

Argenta is één van de laatste banken die afstapt van een zichtrekening die volledig gratis is. Afhankelijk van wat u verlangt van uw bank bent u soms beter af met een zichtrekening waar u een maandelijkse vergoeding voor betaalt. Maar wat krijgt u allemaal in de plaats?

Argenta liet eerder deze week weten dat het vanaf volgend jaar uitpakt met nieuwe zichtrekeningformules. De opvallendste wijziging is de afschaffing van de zichtrekening die volledig gratis. Vanaf 1 februari kunt u nog altijd een kosteloze zichtrekening openen, maar moet u voor bepaalde diensten betalen. Zo zal de bank een vergoeding van 1,5 euro vragen als u geld wilt overschrijven of afhalen aan het loket. Enkel geld storten aan het loket blijft gratis.

Argenta treedt daarmee in de voetsporen van de andere banken. Zij hebben de afgelopen jaren stelselmatig de tarieven van bepaalde dienstverleningen verhoogd voor wie gebruikmaakt van een gratis zichtrekening. Om te weten of u beter af bent met een gratis of betalende zichtrekening is het belangrijk om uzelf de vraag te stellen wat u verlangt van uw bank.

Kosteloze loketverrichtingen

De kosteloze loketverrichtingen zijn voor de traditionele bankier de grootste troef van een betalende zichtrekening. Bij veel banken kan het prijskaartje stevig oplopen als u aan het loket bepaalde verrichtingen wilt doen op regelmatige basis. Die tarieven liggen zodanig hoog dat u bij veel banken al goedkoper af bent met een betalende zichtrekening zodra u maandelijks twee of drie verrichtingen aan het loket doet.

Hou er rekening mee dat niet alle banken eindeloze verrichtingen aan het loket toestaan, zelfs wanneer u een betalende zichtrekening heeft. Bij de marktleider BNP Paribas Fortis kunt u bijvoorbeeld maximaal twaalf verrichtingen per jaar doen wanneer u de Premium-zichtrekening heeft. Die zichtrekening kost 7 euro per maand en is de duurste formule uit het gamma van de grootbank.

Kosteloze geldafhalingen

Bij het merendeel van de banken is het niet langer mogelijk om met een gratis zichtrekening kosteloos geld af te halen bij een automaat van een concurrent. Veel banken vragen een bijdrage als u dat doet. Die dienstverlening blijft weliswaar gratis bij Argenta. De internetbank Keytrade Bank is nog zo’n bank waar u gratis geldt kunt afhalen aan de automaat van een concurrerende bank.

Wie geen fan is van internetbankieren, heeft vanaf volgend jaar geen andere keuze dan te betalen voor een zichtrekening als u eender waar gratis geld wilt afhalen. Bij het merendeel van de banken betaalt u 0,50 euro per geldafhaling.

Een vergelijking tussen de vier grootbanken leert dat de goedkoopste zichtrekening maandelijks 2,5 euro kost. Zodra u dus vijf keer geld opneemt aan een automaat van een concurrerende bank bent u goedkoper af met een betalende zichtrekening.

Nood aan een kredietkaart

Een betalende zichtrekening gaat bij nagenoeg alle banken gepaard met de toegang tot een kredietkaart. De maandelijkse tarifering is bij veel banken zelfs afhankelijk van de kredietkaart die u wenst.

Bij Belfius schommelt het prijskaartje van de Comfort-rekening bijvoorbeeld tussen 3,5 en 18 euro per maand. Bij de goedkoopste formule krijgt u geen kredietkaart.

Argenta volgt met de nieuwe formules het voorbeeld van banken zoals Belfius. Zo is de kredietkaart die u krijgt afhankelijk van de gekozen formule. Wie bijvoorbeeld voor de Gold-formule kiest (5,35 euro per maand) krijgt een kredietkaart waaraan uiteenlopende verzekeringen zijn gekoppeld.

Besluit: Alvorens u een betalende zichtrekening opent, is het belangrijk om na te gaan wat er allemaal in het pakket zit. Stel uzelf daarom altijd de vraag of u nood heeft aan de dienstverleningen die worden aangeboden. Zo zijn bijvoorbeeld gratis loketverrichtingen niet voor iedereen relevant.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20