Plots duikt het spook van het renteloze spaarboekje op: dit moet u weten

De duurzame bank Triodos Bank is de eerste bank in België die de rente op spaarboekjes voor particulieren verlaagt naar 0 procent. Hoe heeft de bank dit kunnen doen? En wat betekent dit juist?

Triodos Bank gaat op 7 december de gereglementeerde spaarboekjes vervangen door niet-gereglementeerde versies. Door dit te doen kan de bank de rente op de spaarboekjes verlagen tot 0 procent. In tegenstelling tot een gereglementeerd spaarboekje mag de bank bij een niet-gereglementeerde variant de minimumrente van 0,11 procent laten varen. In principe mag de spaarrente zelfs onder 0 procent zakken.

Voorts bestaan niet-gereglementeerde spaarboekjes uitsluitend uit een basisrente. U betaalt ook 30 procent roerende voorheffing zodra u interesten ontvangt. Bij een gereglementeerd spaarboekje betaalt u op de eerste 990 euro aan interesten geen roerende voorheffing. Op hetgeen u meer verdient aan uw spaargeld betaalt u een belasting van 15 procent.

De twee nieuwe spaarrekeningen van Triodos Bank krijgen de namen Triodos Impact Savings en de Triodos Impact Savings Junior. ‘Triodos-spaarders hebben tot 1 december de keuzemogelijkheid: hun spaargeld laten overzetten naar de nieuwe duurzame spaarrekening bij Triodos Bank of naar een spaarrekening elders’, aldus de bank.

Minimale spaarrente doorn in het oog van de banken

Het leek slechts een kwestie vooraleer één van de particuliere banken zo’n gewaagde stap zette. De minimale spaarrente is al langer een doorn in het oog van de banken. Zo hebben onder meer Erik Van Den Eynden, de vroegere CEO van ING België en Karel van Eetvelt, de vroegere CEO van Febelfin in het verleden al kritiek geuit op de minimumrente. Die rente komt bovenop al de kosten die de banken moeten betalen, luidt het. Ook Triodos Bank verdedigt haar beslissing met dit argument.

De nulrente is niets nieuws onder de zon voor ondernemingen en grote vermogens. Zo krijgen de professionele klanten bij de grootbanken KBC en BNP Paribas Fortis geen rente meer op hun spaartegoeden. De banken gebruikten destijds dezelfde tactiek als Triodos Bank: de gereglementeerde spaarboekjes vervangen door niet-gereglementeerde versies.

De vermogensbank Binckbank hanteert sinds deze maand een negatieve rente van 0,5 procent voor klanten die meer dan 25.000 euro op hun rekening hebben staan. Ter verduidelijking: het betreft een gewone geldrekening bij Binckbank, aangezien de bank geen spaarrekeningen aanbiedt. Het gaat om rekeningen waar niet-belegde cashtegoeden worden geparkeerd.

Spaarboekjes met voorwaarden

Vandaag krijg je bij 40 van de 64 particuliere spaarboekjes voor volwassenen een rente van 0,11 procent. Slechts een handjevol spaarboekjes bieden nog een meervoud aan van de minimale spaarrente.

Daarenboven gaan hoogrentende spaarboekjes almaar vaker gepaard met strikte voorwaarden. De spaarrekening Extended van Aion is daar een mooi voorbeeld van. Wie zo’n spaarboekje opent, krijgt een rente van 1 procent. Al moet u wel een betalend abonnement afsluiten om zo’n rekening te kunnen openen. Prijskaartje: 19 euro per maand. U moet dus al een stevig spaarpotje hebben om de maandelijkse bijdrage te compenseren met uw spaaropbrengsten.

De toekomst ziet er allerminst rooskleurig uit voor de Belgische spaarder. De verlaging bij Triodos Bank zou wel eens een belangrijk precedent kunnen zijn. Hoe dan ook zijn de spaarrentes van vandaag slechts een fractie van wat ze eens waren. Wie vergelijkt, kan zijn spaaropbrengsten verhogen, maar moet rekening houden met allerhande voorwaarden die sommige banken opleggen.

Meer