Bijna helft van de betalingen gebeurt contactloos

We doen almaar vaker een beroep op contactloos betalen. Volgens cijfers van de bankenfederatie Febelfin verloopt 47 procent van de betalingen vandaag contactloos. In februari 2020 was dat slechts 16 procent.

De coronacrisis heeft onze levensstijl volledig omgegooid, ook de manier waarop we betalen. Zo heeft de pandemie contactloos betalen een stevige boost gegeven. Vandaag betalen we in maar liefst 47 procent van de gevallen contactloos. Dat is een enorme stijging in vergelijking met eerder dit jaar. In februari verliep slechts 16 procent van de betalingen contactloos.

Verhoging betaallimieten

De toenemende populariteit van contactloos betalen komt als geen verrassing voor Febelfin. ‘Het optrekken van de limieten voor contactloos betalen en de toenemende vraag van de handelaars om met de kaart te betalen omwille van hygiënische redenen, heeft daar zeker toe bijgedragen’, klinkt het.

U kunt vandaag tot 50 euro betalen zonder uw kaart in een betaalterminal te steken. Voorheen lag die limiet op 25 euro. Ook kunt u opeenvolgende transacties doen zonder uw pincode in te geven. Zodra u meer dan 100 euro heeft uitgegeven moet u uw pincode ingeven. Voorheen was dat 50 euro.

Minder cashbetalingen

De bankenfederatie merkt ook op dat we minder vaak met contant geld betalen. Tussen 2016 en 2019 is het aantal aankopen dat met cash wordt betaald gedaald van 63 naar 58 procent. ‘Een daling die we in heel Europa zien. En vooral niet te vergeten, door de coronacrisis zal het gebruik van cash nog sterker dalen dit jaar. Men haalt sinds februari veel vaker zijn kaart boven’, klinkt het.

Febelfin benadrukt dat betalingen met de bankkaart (al dan niet cashloos) snel, makkelijk, hygiënisch en veilig zijn. De federatie roept wel op om voorzichtig te zijn wanneer u uw bankkaart gebruikt. Deel daarom nooit uw pincode met andere mensen en scherm altijd uw scherm af als u uw pincode ingeeft.

Meer