Beleggers zetten zich schrap voor stormweer en vluchten in Big Tech

Het ‘chaos-scenario’ waar sommige beurshuizen al maanden geleden voor waarschuwden komt uit: een troebele uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen met aanslepende tellingen en mogelijk rechtszaken. De onzekerheid kan leiden tot grote schommelingen in de koersen, waarschuwen beursexperts, maar van grote turbulentie op de financiële markten is vooralsnog niets te merken.

Dat de kiesuitslag niet uitdraait op een duidelijke overwinning voor Joe Biden, daar hadden de meeste beurshuizen rekening mee gehouden. Niet als basisscenario, maar als tweede scenario.

‘In het erg bijzondere kiessysteem in de Verenigde Staten zijn verrassingen nooit uitgesloten’, zo schreven de beleggingsstrategen van Deutsche Bank vooraf. ‘De context mag vandaag dan al verschillen, iedereen herinnert zich nog wat er vier jaar geleden gebeurde.’ Trump won toen verrassend van Hillary Clinton.

De grote vraag nu is hoe lang de onzekere situatie zal aanslepen als gevolg van tellingen (en mogelijk hertellingen) én hoe voortvarend uittredend president Donald Trump zich daarbij zal opstellen.

Dit zijn de eerste reacties op de financiële markten:

  • Na een eerder negatieve start van de Europese markten, zijn er vooralsnog geen grote schokgolven op de aandelenbeurzen. De onzekerheid was mogelijk al ingeprijsd, of beleggers kijken nog even de kat uit de boom tot de opening van de Amerikaanse beurzen.
  • Big Tech zit daar opvallend in de lift. De indicatieve handel voorbeurs op Nasdaq wijst erop dat koersstijgingen van circa 3 procent voor aandelen als Facebook, Amazon en Apple in de kaarten zitten. Een veelgehoorde theorie is beleggers die erg winstgevende superbedrijven zien als een veilige haven in turbulente tijden. Het uitblijven van een ‘blue wave’, een duidelijke Democratische overwinning, verkleint ook de kans op een gedwongen opsplitsing van de techgiganten.
  • De Amerikaanse dollar won woensdagochtend aan waarde tegenover de andere grote munten, tegen de voorspelling van sommigen in. Mogelijk wordt ook de ‘greenback’ gezien als een veilige haven.
  • Bitcoin maakte vannacht een opwaartse sprong, en ging boven de kaap van 14.000 dollar. In euro uitgedrukt leek een klim boven 12.000 euro in zicht. Maar deze ochtend kalmeerde de koers weer wat.
  • Goud wordt traditioneel gezien als een vluchtbelegging bij stormweer, maar maakt die reputatie voorlopig niet waar. De goudprijs zakte met ongeveer 1 procent, tot onder 1.900 dollar per ounce. Dat is deels het spiegelbeeld van de verdapperende dollar, aangezien goud in dollar noteert.
  • De Amerikaanse tienjarige rente zakte tot onder 0,8 procent, tegenover meer dan 0,9 procent een dag eerder. De daling kan te maken hebben met meer vertrouwen in de staatsfinanciën. De kleiner dan verwachte kans op winst voor Joe Biden gaat immers gepaard met een kleinere kans op oplopende begrotingstekorten als gevolg van zijn ambitieuze infrastructuurprogramma.

Lees ook: Big oil en banken duimen voor Trump, Tesla en groene energie voor Biden

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.