Chaotische presidentsrace duwt Europese beurzen in het rood

De voorspelde ‘blue wave’ in de Verenigde Staten blijft uit, maar zorgt voor overwegende rode cijfers op de Europese beurzen. Het Brusselse sterrenpeloton Bel20 duikelt bijna 1 procent lager.

Het feit dat Donald Trump nu al de overwinning uitroept en onderstreept dat het ‘stemmen tellen voor hem mag stoppen’, leidt tot een verkoopgolf op de Europese beurzen. De goudprijs en de prijs voor koper gingen omlaag, terwijl de olieprijs een stijging liet zien. Handelaren verliezen het vertrouwen in een snelle uitslag van de presidentsverkiezingen.

Bpost vlamt 15 procent hoger, na uitstekende kwartaalcijfers. Het postbedrijf profiteerde van de groei in e-commerce, die nog versnelde door de coronacrisis. De pakjesdivisies zijn opnieuw de winstmotor, want de bedrijfswinst van de pakjestak Europa en Azië verdrievoudigde bijna tot 29,7 miljoen euro. Het pakjesvolume steeg met 49 procent jaar-op-jaar.

Luierproducent Ontex wil 11 miljoen euro per jaar besparen. Afdankingen zijn niet uitgesloten, zegt een woordvoerder aan persagentschap Belga. De precieze impact op het aantal banen is nog niet duidelijk. De omzet van Ontex kwam tijdens het derde kwartaal uit op 507,9 miljoen euro, 11,6 procent minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aandeel verliest 0,63 procent.

Zalando blikt terug op een omzettoename van 21,6 procent in het derde kwartaal. Daarmee stijgt de totale omzet tot 1,8 miljard euro. Die stijging is voornamelijk te danken aan het toenemend aantal mensen dat online winkelt als gevolg van de coronapandemie. Het aandeel van het modeplatform gaat 1,18 procent hoger in Duitsland.

Ahold Delhaize verwacht voor dit jaar een hogere winst per aandeel. De groei zal nu dichter bij 30 dan bij 20 procent liggen, zo maakte het Nederlands-Belgische supermarktconcern woensdag bekend bij de publicatie van de kwartaalresultaten. Het bedrijf lanceert ook volgend jaar weer een aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro. In Amsterdam geeft het aandeel 2,19 procent prijs.

De Nederlandse regering gaat akkoord met het herstructureringsplan dat luchtvaartmaatschappij KLM heeft aangeboden. De resterende 3,4 miljard euro aan staatssteun komt zo hun richting uit, na een onduidelijk weekend waarbij pilotenvakbond VNV moeilijk deed over looninleveringen. KLM verliest 0,57 procent op het Damrak.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20