Wat amper een jaar geleden ondenkbaar was is vandaag werkelijkheid. Het wereldberoemde entertainmentbedrijf Cirque du Soleil vraagt onder de Canadese Companies’ Creditors Arrangement Act (CCAA) bescherming aan tegen zijn schuldeisers. Het bedrijf wijt de beslissing aan de coronapandemie, die alle geplande spektakels deed aflasten.
In maart moest Cirque du Soleil 44 shows afvoeren en moest het 95 procent van zijn personeel ontslaan. In totaal ging het om zo’n 4.700 mensen.
Cirque du Soleil kon de voorbij weken rekenen op een kapitaalsinjectie van 300 miljoen dollar, waaronder 200 miljoen van de overheidsinvesteringsmaatschappij Investissement Quebec. Met het geld kunnen werknemers worden betaald tot de shows kunnen heropenen. Maar wanneer en hoe dat zal gebeuren blijft voorlopig een raadsel.
Het bedrijf hoopt op deze manier een deel van zijn schuldenlast te reduceren. Die wordt geschat op 900 miljoen dollar.
Cirque du Soleil is in handen van de Amerikaanse investeerder TPG (60 procent), het Chinese Fosun (20 procent) en het Canadese fonds CDPQ (20 procent). Onder de Companies’ Creditors Arrangement Act (CCAA) kan het bedrijf nu worden geveild aan de hoogste bieder, de eigen investeerders inbegrepen.
Cirque du Soleil staat voor een half dozijn potentiële kopers dus te koop tegen sterk gereduceerde prijs. Onder hen stichter Guy Laliberté en het Canadese conglomeraat Quebecor.
Een uiteindelijke beslissing daarover valt waarschijnlijk pas in de herfst. In een aankondiging bedankte CEO
Daniel Lamarre dankte zijn werknemers ‘voor 36 jaar van onafgebroken successen tot de pandemie begon’. Hij hoopt dat Cirque du Soleil door de verkoop sterker de toekomst tegemoet kan.