Stichter wil Cirque du Soleil van ondergang redden

Guy Laliberté, de stichter en voormalige topman van Cirque du Soleil, wil het Canadese entertainmentbedrijf terugkopen.

Cirque du Soleil moet door de coronacrisis 4.679 personeelsleden, of 95 procent, op non-actief zetten. Zonder vers geld dreigt hun ontslag definitief te worden. Dat leidt tot een ommezwaai bij stichter Guy Laliberté, die begin dit jaar de circusspektakelgroep nog helemaal vaarwel zei.

Aan Radio Canada verklaarde de voormalige topman dat hij met enkele partner-investeerders het bedrijf dat hij in 1984 mee oprichtte en hem schatrijk maakte, wil terugkopen. ‘Le Cirque heeft me zoveel gegeven. Om het bedrijf dan te zien in de situatie waarin het verzeild is … Indien ik kan helpen, zullen we paraat staan.’

Schuldenberg

Cirque du Soleil is in handen van de Amerikaanse investeerder TPG (60 procent), het Chinese Fosun (20 procent) en het Canadese fonds CDPQ (20 procent). Zij staan wellicht open voor een overname, gezien de oplopende schuld van inmiddels 900 miljoen Amerikaanse dollar.

Laliberté gaf geen financiële details over zijn bod, maar zegt ‘goed omringd te zijn’ en ‘een goed plan’ te hebben. Hij wil de maatschappelijke zetel in Montréal behouden. Eerder deze maand bevestigde ook de groep Québecor zijn interesse in Cirque du Soleil.


Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20