Diplomaten rekenen op herverkiezing Donald Trump

Een groot deel van het internationale diplomatenkorps gelooft dat Donald Trump volgend jaar opnieuw tot president van de Verenigde Staten zal worden verkozen. Dat blijkt uit een rondvraag van de nieuwssite Politico. De onderzoekers stellen dat de diplomaten niet in hun vergissing van drie jaar geleden willen terugvallen. Toen hadden immers weinig diplomaten Donald Trump in de strijd met Hillary Clinton een kans gegeven.

Deze verwachtingen kunnen volgens Politico een impact hebben op de verhoudingen van de Verenigde Staten met zijn bondgenoten en tegenstanders.

Voordelen

Geen enkele diplomaat die door Politico werd gepolst, zei te verwachten dat Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar zal verliezen. Er zijn volgens de ondervraagden drie goede redenen waarom ze op een herverkiezing van Trump zouden inzetten.

“In de eerste plaats heeft de zetelende president altijd een grotere kans om herverkozen te worden,” luidt het oordeel. “Bovendien boekte de Amerikaanse economie sterke prestaties. Tenslotte hebben de democraten ook geen kandidaat die met grote kansen op succes de confrontatie met Trump zou kunnen aangaan.”

“Deze verwachting kan de manier beïnvloeden waarop bondgenoten en tegenstanders verdere onderhandelingen met de Verenigde Staten zullen benaderen,” aldus Politico. “Sommige landen, zoals China of Iran, lijken een afwachtende houding te zullen aannemen.”

Verschillende functionarissen waarschuwen echter dat het onverstandig zou zijn om volgend jaar op een nederlaag van Trump te rekenen. “Zelfs indien Trump een nederlaag zou lijden, zal zijn impact niet onmiddellijk verdwijnen,” zeggen ze. “Een aanzienlijk gedeelte van zijn beleid en visies zal de Amerikaanse buitenlandse politiek nog gedurende vele jaren beïnvloeden.”

Een aantal diplomaten zou zelfs al proberen de samenstelling van het toekomstige kabinet van Trump te gissen. “De ambassades plannen al goed zo mogelijk voor een wereld na de Amerikaanse verkiezingen,” stipt Politico aan. “Volgens sommigen werken alle buitenlandse missies in Washington op basis van een herverkiezing van de zetelende Amerikaanse president.”

Frustraties

In menig domein maakt het volgens vele ondervraagden trouwens weinig verschil of de Verenigde Staten door een republikein of een democraat wordt geleid. “Sommige democratische kandidaten tonen in het buitenlandse militaire beleid van de Verenigde Staten even isolationistische impulsen als Trump,” zeggen ze.

“Ook op het gebied van vrijhandel leunen democraten zoals Bernie Sanders of Elizabeth Warren dicht bij Donald Trump aan. Geen enkele buitenlandse regering kan na de volgende verkiezingen rekenen op een betere overeenkomst.”

“Trump is geen geïsoleerd fenomeen,” aldus een Europees diplomaat. “In zijn campagne en zijn presidentschap reageert hij alleen op de gevoelens van het Amerikaanse publiek. De frustraties die hij uit en de grieven die hij bekritiseert, zijn vaak heel reëel.”

Terwijl China en Iran met Trump niet op de beste voet leven, rekenen andere naties – zoals Hongarije en Polen – uit een herverkiezing van de huidige Amerikaanse president voordeel te kunnen halen. Dat kan ook het geval zijn voor Israël en Saudi-Arabië. Groot-Brittannië zou na een vertrek uit de Europese Unie eveneens kunnen hopen op hechtere relaties met de Verenigde Staten. Relaties met Rusland en Noord-Korea zijn ambigu.

Markten

“De meerderheid van de buitenlandse regeringen hebben geen concrete maatregelen genomen om hun relaties met de Verenigde Staten te herschikken,” zegt Tom Wright, analist buitenlandse politiek aan het Brookings Institution. “Dit betekent dat ze weten dat alles kan gebeuren.”

“Bij een overwinning van Trump zullen een aantal landen wel tot het besef moeten komen dat er in de Verenigde Staten iets is veranderd. Belangrijke Europese bondgenoten, zoals Frankrijk en Duitsland, zullen daardoor mogelijk een ernstige evaluatie van hun militair en economisch bondgenootschap met de Verenigde Staten overwegen.”

“De Verenigde Staten en de Europese Unie zijn niet langer twee bondgenoten die samen strijden tegen bedreigingen zoals het terrorisme,” aldus een diplomaat van de Europese Unie. “Momenteel beschouwen de Amerikanen Europa als een markt die ze in een strijd met China moeten veroveren. De situatie is geëvolueerd tot een bilateraal gevecht tussen de Verenigde Staten en China om de economische macht in Europa en Afrika.”

Meer