Bereidt Trump een handelsoorlog tegen de EU voor? “De Europeanen zijn erger dan China”

De Amerikaanse president Trump is donderdag in Japan aangekomen voor de jaarlijkse G20-samenkomst die dit jaar in Osaka wordt georganiseerd. Kort voor zijn afreis, is hij op Fox Business nog geïnterviewd door nieuwsanker Maria Bartiromo. Trumps passage duurde een volle 47 minuten en leverde opnieuw een reeks opmerkelijke quotes op. Een reeks wereldleiders die vanaf vrijdag in Osaka op het appèl zullen zijn, kregen de volle laag.

Na eerst het hoofdstuk China en het handelsconflict te hebben besproken, schakelde Trump over op gastland Japan:

“Japan kan de aanval bekijken op een Sony-televisie”

“Kijk, wij hebben een verdrag met Japan. Indien Japan wordt aangevallen zullen we Wereldoorlog III vechten. We zullen naar ginds trekken, hen beschermen en onze levens op het spel zetten. We zullen vechten, juist? Maar indien wij worden aangevallen, moet Japan helemaal niets doen. Ze kunnen de aanval op ons bekijken op een Sony-tv.”

Daarna ging hij over op Duitsland:

“Duitsland is een wanbetaler”

“Duitsland profiteert enorm van ons. Wat denk je hiervan? Duitsland betaalt – de NAVO gaat over Rusland, juist? Europa verdedigen tegen Rusland, ik bedoel daar gaat het over. Wel Duitsland betaalt miljarden en miljarden aan Rusland voor energie. Dus zij geven Rusland miljarden en wij worden verondersteld Duitsland te verdedigen en Duitsland is een wanbetaler.”

Van Duitsland naar Europa was maar een klein bruggetje:

“De EU is opgericht om van de VS te profiteren”

“O ja, Europa is – Europa behandelt ons nog slechter dan China. Europa, kijk, ik kom uit Europa, wij komen – jij komt uit Europa. Jij komt uit de Europese naties. [Bartiromo is van Amerikaans-Italiaanse afkomst, nvddw]. De Europese landen zijn opgericht om van de Verenigde Staten te profiteren. Het werd opgericht voor handel en om van ons te profiteren, en dat is wat ze doen.”

“Dat doen ze erg slim.  En ze hebben Draghi – wij zouden Draghi moeten hebben in plaats van onze FED-persoon. Draghi zei vorige week dat hij de rente gaat verlagen om de economie te stimuleren. Ze gaan meer geld in de economie pompen omdat hun economie, weet je, OK is, maar niet geweldig.”

“Ik zeg niet dat de NAVO een slecht iets is, ik zeg dat het oneerlijk is dat Europa, dat Europa ons 180 miljard per jaar kost – 181 miljard, OK?”

“De Europeanen zijn erger dan China”

“De Europeanen hebben van ons geprofiteerd. Ik ben serieus. Erger dan China, ze hebben ergere handelsbarrières dan China. Ze hebben – ze kopen onze producten niet, wij kopen hun producten. Ze zenden ons wagens, maar kopen onze wagens niet.”

“Europa heeft ons erg slecht behandeld. Nu zal ik je zeggen wat ik heb. Toen ik begon zei ik tegen Jean-Claude, hij is een fantastisch man, fantastische zakenman, extreem harde zakenman. En dan heb je in Europa een vrouw. Ik zal haar naam niet noemen, want ze is kandidaat om de plaats van Jean-Claude in te nemen, omdat die met pensioen gaat. Zij haat de VS meer dan eender wie ik ooit ontmoet heb. Wat zij – wat zij ons land aandoet – ze klaagt al onze bedrijven aan. Weet je, wij zouden Google en Facebook ook moeten aanklagen en misschien gebeurt dat ook, OK. Maar kijk naar Apple – ze klagen Apple aan voor miljarden dollars. Ze klagen iedereen aan. Dat maakt het bijna onmogelijk om zaken in twee richtingen te doen.”

Later op de dag verstuurde Trump nog een tweet over India: “Ik kijk uit naar mijn gesprek met premier Modi over het feit dat India al jarenlang hoge tarieven op Amerikaanse producten heeft en die tarieven recent heeft opgetrokken. Dit is onaanvaardbaar en de tarieven moeten worden ingetrokken!”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1144089743795216384

De vrouw die Trump niet bij naam wil noemen: Margrethe Vestager

De vrouw die Trump niet bij naam wil noemen is de Deense eurocommissaris Margrethe Vestager. Die is deze week door de Deense regering officieel genomineerd voor een nieuw mandaat aan de EC. Dat is significant omdat haar liberale partij nu in Denemarken in de oppositie zit. Maar de kans dat Vestager Juncker mag opvolgen is volgens Europa-kenners gering. Nu Macron af wil van de Duitse ‘Spitzenkandidaat’ Manfred Weber, dreigen ook de andere Spitzenkandidaten Timmermans én Vestager naast de hoofdprijs te zullen grijpen. Velen denken nochtans dat de benoeming van Vestager als voorzitter van de Europese Commissie Trump net het signaal zou geven dat Europa niet met zich laat sollen. 

Jean Claude Juncker & Margrethe Vestager

Anderzijds geeft het interview aan dat Trump zich mogelijk ook opmaakt voor een handelsoorlog tegen Europa. De verwijzingen naar Draghi, Vestager, Duitse wagens, de NordStream-pijplijn… laten aan duidelijkheid weinig te wensen over. Komt het zo ver? Sommigen denken van niet, omdat de gevolgen voor de aandelenmarkten brutaal zouden zijn en Trump er om bekend staat dat hij de gezondheid van de economie meet aan de stand van de beurzen. Anderzijds krijgt Trump straks in Matteo Salvini, Boris Johnson, Andrzej Duda en Viktor Orbàn een reeks bondgenoten die er niet voor zullen terugdeinzen hem te helpen de buitenlandpolitiek van de EU te saboteren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20