Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 09 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Trump heeft snel een deal met China nodig, maar Beijing heeft tijd

Logo Business AM
Business

29/07/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

La visite de la chef d'État birmane Aung San Suu Kyi au président chinois Xi Jinping quelque peu entachée par une embarrassante erreur de traduction. -EPA/NYEIN CHAN NA/POOL.

De Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin en zijn collega Robert Lighthizer, die verantwoordelijk is voor het Amerikaanse handelsbeleid, zijn in China om er de onderhandelingen te hervatten die moeten leiden tot een Chinees-Amerikaans handelsakkoord.

Vooral mensen in de techwereld zullen de ontmoetingen van nabij volgen om te zien of en hoe de VS hun houding tegenover het handelsverbod met het Chinese techconcern Huawei versoepelen. Maar beide Amerikanen staan voor een moeilijke taak. In Washington zitten Republikeinse haviken in het Congres klaar om elke toenadering die Trump doet als verraad af te schilderen.

Veel moet er dan ook niet worden verwacht, op enkele kleinere toegevingen na. Larry Kudlow, die Trump adviseert inzake economie en handel, zei vorige week nog dat een allesomvattende deal veraf is. Vooral de Amerikaanse eisen inzake de bescherming van het intellectueel eigendom van hun technologie is voor de Chinezen een brug te ver. De stopzetting van Chinese staatssubsidies voor bedrijven eveneens. Dat Beijing eerst de annulering van alle tarieven wil om tot een overeenkomst te komen, is in Washington dan weer onverdedigbaar.

Blijft over: enkele kleinere akkoorden…

Blijft over: enkele kleinere akkoorden. Zo zou China zich ertoe kunnen verbinden meer Amerikaanse landbouwproducten te kopen. In ruil zou Washington het verbod op de verkoop van Amerikaanse technologie aan Chinese bedrijven kunnen versoepelen. Op voorwaarde dat de nationale veiligheid niet in gevaar komt. Dat vorige week bekend raakte dat Noord-Korea een gsm-netwerk had ontwikkeld mits hulp van het Chinese Huawei, en dat in de geïmplementeerde apparatuur Amerikaanse componenten zitten, zal daarbij zeker niet helpen.

Dan is er uiteraard nog Trump zelf. Die zette vrijdag en maandag zijn aanvallen op de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in het algemeen en China in het bijzonder via Twitter kracht bij. Eerst dreigde hij ermee unilateraal de voorkeursbehandelingen in te trekken die globale regels aan ontwikkelingslanden toekennen. “De WTO is STUK als ‘s werelds RIJKSTE landen zich als ontwikkelingslanden voordoen om WTO-regels te omzeilen en een speciale behandeling te krijgen. NIET langer!!!”

Maandag beschuldigde hij China [en de EU] ervan hun rentevoeten te verlagen en geld in het systeem te pompen om hun export aan te zwengelen.

Trump moet in eigen land snel iets kunnen aankondigen; China niet echt

Trump heeft in eigen land dus snel iets nodig dat zijn claim, als zou hij naar eigen zeggen en in vergelijking met zijn voorgangers  ‘de beste dealmaker’ ter wereld zijn, wat politiek gewicht kan geven.

Maar aan de andere kant van de onderhandelingstafel zitten Chinezen. Die hebben geduld. Zelfs indien de Chinese economie duidelijk groeivertragingen vertoont, wordt een bekend patroon zichtbaar. Chinezen denken in termijnen van 100 jaar. Amerikanen in termen van vier jaar. Dat geeft de Chinezen altijd een voorsprong.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks