“Wie een woning verkoopt, schat de waarde van zijn pand 20 procent te hoog in”

“Wie een woning verkoopt, schat de waarde van zijn pand 20 procent te hoog in”
Getty Images

Wie een woning op het oog heeft, moet diep in de buidel tasten om die aankoop te financieren. Wesold, een start-up gespecialiseerd in de onmiddellijke aankoop van residentieel vastgoed, merkt op dat de vastgoedprijzen de pan uit rijzen, onder meer omdat verkopers de prijs van hun pand te hoog inschatten.

Waarom is dit belangrijk?

Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn onder meer woonleningen fors duurder geworden. Daardoor wordt het voor almaar meer mensen moeilijker om de aankoop van een huis of appartement te financieren. Dat moet in principe leiden tot een afkoeling van de vastgoedmarkt. Desalniettemin blijven vastgoedprijzen hoge toppen scheren.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.

In het nieuws: Wesold stelt vast dat wie een woning of appartement verkoopt de waarde van zijn pand met 20 procent overschat. Daar zijn volgens de start-up meerdere verklaringen voor.

  • De iBuyer verwijst in de eerste plaats naar vastgoedplatformen die gratis waardeschattingen van woningen aanbieden. “Die zijn hoofdzakelijk gebaseerd op data uit het verleden die nu niet meer realistisch zijn”, zegt Vincent Dumont, operationeel directeur van het investeringscomité van Wesold. “Verkopers krijgen daardoor een vertekend beeld dat de schatting van de prijs van hun pand foutief weergeeft.”
  • Voorts verliezen de verkopers de energieprestaties uit het oog. “Veel panden in België hebben een slechte EPC-score. Dat heeft een sterke invloed op de verkoopprijs. Een woning met een EPC-score E of G vindt moeilijk een koper: de arbeids- en materiaalkosten bij renovaties zijn ook gestegen”, klinkt het. “Particulieren houden onvoldoende rekening met deze elementen in hun schattingen.”
    • Wie in Vlaanderen een energieverslindende woning koopt, moet die binnen de vijf jaar renoveren. Die verplichting geldt voor huizen en appartementen met een EPC-label E of F. De groene renovatie moet resulteren in minstens een EPC-label D.
    • Uit een recent onderzoek van de verzekeraar AG Insurance blijkt overigens dat 4 op de 10 Belgen de EPC-score van zijn woning niet kent.

Mismatch op de vastgoedmarkt

Impact: Volgens Dumont zorgt die overschatting van een vastgoedprijs tot een mismatch tussen de verkoopprijzen en de financieringscapaciteiten van de kandidaat-kopers. “Er zijn altijd meer mensen op zoek naar een woning dan mensen die er een aanbieden. De vraag blijft groot, maar voldoet niet meer aan het aanbod door te hoge vraagprijzen”, verduidelijkt hij. “Zowat de helft van de verkopers met wie we contact hebben gehad, bevestigt dat er voor hun woning binnen 4 maanden geen koper is gevonden.”

  • De kredietnemers kunnen door de hogere rentes ook minder geld lenen om de aankoop van een woning te financieren.
    • De rentebarometer van Immotheker leert ons dat de rente op een hypothecair krediet met een looptijd van 25 jaar en een quotiteit (verhouding tussen het leenbedrag en de aankoopwaarde) van minstens 80 procent in een jaar tijd is gestegen van 2,15 naar 3,64 procent. Wie 250.000 euro leent, moet daardoor 187 euro meer interesten per maand betalen dan iemand die dezelfde lening een jaar geleden afsloot.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.