Key takeaways
- De Japanse maanlander Resilience is op de maan neergestort door communicatieverlies vlak voor de landing.
- Dit is de tweede mislukte poging van het Japanse bedrijf ispace om een zachte landing op de maan te maken na hun vorige missie, Hakuto-R Mission 1, in 2021.
- De missie had als doel om een minirover en een symbolisch miniatuurhuisje naar het maanoppervlak te brengen, maar was niet in staat om opnieuw contact te maken met de Resilience.
Mislukte maanlanding
Een Japanse maanlander genaamd Resilience, gebouwd door het in Tokio gevestigde bedrijf ispace, is neergestort tijdens zijn poging om op de maan te landen. De missie, die als doel had om een minirover en een symbolisch miniatuurhuisje naar het maanoppervlak te brengen, had te kampen met communicatiestoringen vlak voor de landing. Ondanks het aanvankelijke succes bij het bereiken van de maanbaan, was de grondcontrole niet in staat om het contact met de Resilience te herstellen.
Resilience werd in januari gelanceerd vanuit Florida aan boord van een SpaceX-raket en begon aan een lange reis. Het deelde de reis met de Blue Ghost lander van Firefly Aerospace, die eerder dit jaar met succes op de maan landde en daarmee de eerste privéonderneming was die een volledig geslaagde maanlanding maakte.
Tweede mislukte poging door ispace
Deze tegenslag markeert de tweede mislukte poging van ispace om een zachte landing op de maan te maken. Hun vorige missie, Hakuto-R Mission 1, eindigde ook in een noodlanding in 2021 door een misrekening van de hoogte tijdens de laatste afdaling.
Doel van de missie
Resilience was gericht op Mare Frigoris, een vlak gebied op het maanoppervlak dat was uitgekozen omdat er geen tot weinig rotsblokken zijn. Naar verwachting zou de lander kort na de landing beelden uitzenden en in het weekend zijn rover, Tenacious, zou inzetten. Deze rover, uitgerust met een high-definition camera, zou het gebied verkennen en maanmonsters verzamelen voor NASA.
Resilience vervoerde ook Moonhouse, een rood miniatuurhuis gemaakt door de Zweedse kunstenaar Mikael Genberg, bedoeld als een symbolisch “eerste gebouw” op de maan dat ispace CEO Takeshi Hakamada’s visie van menselijke bewoning daar in de jaren 2040 weerspiegelt.
Onzekerheid voor de toekomst
Deze tweede opeenvolgende mislukking doet twijfels rijzen over de ambitieuze visie van Hakamada. Hoewel het bedrijf beloofd heeft om door te gaan met zijn maanmissies, erkent hoofdingenieur Jeremy Fix dat herhaalde mislukkingen onhoudbaar zijn gezien de beperkte financiële middelen. De kosten van deze missie waren lager dan die van de vorige, die meer dan 100 miljoen dollar (87 miljoen euro) bedroegen, maar het exacte bedrag wordt niet bekendgemaakt.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!