Bijna vier op de tien Belgen beleggen

Meer en meer Belgen beleggen. Volgens de Retail Investor Survey 2024 van de financiële waakhond FSMA beleggen bijna vier op de tien landgenoten een deel van hun spaargeld. Slechts een minderheid van de Belgische beleggers geeft daarbij de voorkeur aan ETF’s.


Key takeaways

  • Vorig jaar belegde 37 procent van de Belgen tussen 16 en 80 jaar een deel van hun vermogen. Dat is een lichte stijging in vergelijking met 2022 (34%).
  • Hoewel ETF’s aan populariteit had slechts 16 procent van de beleggers vorig jaar zulke trackers in hun portefeuille.
  • Uit de rondvraag van de beurswaakhond blijkt ook dat jongeren een breder gamma aan informatiebronnen raadplegen bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

In het nieuws: Het aantal Belgen (tussen 16 en 80 jaar) die beleggen is tussen 2022 en 2024 gestegen van 34 naar 37 procent. Dat blijkt uit een rondvraag van de FSMA bij 1.500 Belgische beleggers.

  • De cijfers van de financiële waakhond tonen ook aan dat 6 op de 10 beleggers een maandelijks nettogezinsinkomen hebben tussen 2.000 en 5.000 euro. De helft van de beleggers spaart maximaal 400 euro per maand.
  • Uit de bevraging blijkt ook dat bijna 45 procent van de beleggende twintigers een investeringsportfolio van maximaal 10.000 euro beheert. De helft van de beleggers jonger dan 40 jaar heeft een portfolio van maximaal 20.000 euro.

Ruim 8 op de 10 beleggers heeft een spaarrekening

Ook dit: Uit wat bestaat de portfolio van de Belgische beleggers?

  • 85 procent heeft een spaarrekening, iets meer dan de helft doet aan pensioensparen, 38 procent investeert via fondsen en iets meer dan 1 op 3 investeert in beursgenoteerde aandelen.
  • De FSMA meldde eerder dat de ETF’s aan populariteit winnen. Desalniettemin heeft slechts 16 procent van de beleggers zulke trackers in hun portefeuille. Bij twintigers ligt dat aandeel met 20 procent iets hoger.
  • In welke producten een belegger investeert, is onder meer afhankelijk van de leeftijd. Jongeren investeren vaker in crypto (meer dan 40% van de twintigers en dertigers geeft aan crypto te bezitten), ETF’s en derivaten, terwijl vijftigplussers vaker tak21 en tak23-producten, fondsen en beursgenoteerde aandelen aanhouden.
    • Hoewel een aanzienlijk gedeelte van de jongeren belegt in crypto, blijft de inleg in absolute termen beperkt. Meer dan 40 procent van de crypto-investeerders heeft een investeringsportfolio met een totale waarde van minder dan 10.000 euro, 54 procent beheert minder dan 20.000 euro.

Jongeren raadplegen meerdere informatiebronnen

Opgemerkt: Uit de rondvraag van de beurswaakhond blijkt ook dat jongeren een breder gamma aan informatiebronnen raadplegen bij het nemen van beleggingsbeslissingen. Ouderen vertrouwen vooral op het advies van hun bankier of zoeken informatie bij de traditionele media.

  • Jongeren informeren zich onder meer via nieuwsberichten op de app of het webplatform van de broker, hard data (zoals historische koersdata, persberichten, (half)-jaarverslagen), de prospectus of KID, of via algemene opzoekingen op het internet, sociale media, familie en vrienden.
  • Jongeren zijn bovendien meer vertrouwd het KID (Key Information Document) en de Europese ESG-classificatie dan ouderen.
    • Het KID is gekend bij iets meer dan 60 procent van de beleggers onder 30 jaar die investeren in een product waarvoor zo’n document voorhanden is, tegenover 50 procent bij alle beleggers.
    • 80 procent van de beleggende twintigers is vertrouwd met de EU ESG-classificatie, wat merkbaar meer is in vergelijking met de vijftigers (34%) en zeventigers (18%).

Wil je op de hoogte blijven van alles wat met geld te maken heeft? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.