4 op de 10 Belgen kent EPC-score woning niet: “Dat is nochtans cruciale informatie als je je woning op een effectieve manier duurzaam wilt renoveren”

Uit een rondvraag van de verzekeraar AG Insurance blijkt dat iets meer dan 40 procent van de Belgen de EPC-score van hun woning niet kent. “Nochtans kunnen ze uit een EPC-analyse leren welke duurzame maatregelen het gunstigste energiebesparende effect zouden hebben voor hun woning”, zegt Edwin Klaps, Managing Director bij de verzekeraar.

Waarom is dit belangrijk?

Vlaanderen wil dat tegen 2050 elke woning een EPC-label A heeft. Dat is een enorme uitdaging, want een aanzienlijk deel van de Vlaamse woningen is verouderd en energieverslindend.

In het nieuws: De rondvraag van AG Insurance toont aan dat slechts 16 procent van de Belgen in een woning met een EPC-label A of A+ woont. In ons land worden er allerhande maatregelen genomen om de vastgoedmarkt te verduurzamen. Vlaanderen verplicht bijvoorbeeld mensen die een energieverslindende woning kopen om die binnen de vijf jaar ingrijpend te renoveren. Hoe dan ook is er nog heel wat werk aan de winkel.

  • Volgens Klaps is het belangrijk dat de vastgoedeigenaars de EPC-score van hun woning kennen. Volgens de rondvraag van de verzekeraar is 42 procent van de Belgen daarvan niet op de hoogte. “Pas wanneer je de EPC-score kent, kan je op een effectieve manier je woning verduurzamen”, klinkt het.

Financiële drempels

De details: Door de opgelopen grondstofprijzen moeten we dieper in de buidel tasten wanneer we onze woning willen renoveren. “De financiële drempel vormt vandaag een rem om tot actie over te gaan”, aldus Klaps.

  • Hij voegt er wel aan toe dat de ambitie om te investeren duidelijk aanwezig is bij de Belg.
    • Zo blijkt uit de rondvraag dat 44 procent van onze landgenoten interesse heeft om de woning beter te isoleren.
    • 42 procent overweegt de installatie van zonnepanelen, in aanvulling op de 18 procent die er vandaag al heeft.
    • Vergelijkbare cijfers zijn er voor de thuisbatterij: 41 procent van de respondenten toont interesse, terwijl 6 procent er vandaag al over beschikt.
    • “De interesse in warmtepompen loopt wat achter, maar is met 37 procent bemoedigend”, klinkt het. 

Impact op vastgoedprijs

Stijgende vastgoedprijs: Dankzij een duurzame woning kan je heel wat geld besparen op de energiefactuur. Maar een grondige renovatie levert nog een ander financieel voordeel op: bij verkoop zal je woning veel meer waard zijn dan energieverslindende huizen of appartementen.

  • “Ik verwacht dat de prijzen van zeer energieverslindende woningen de komende jaren zullen dalen”, zei Kristophe Thijs, directeur communicatie bij de Confederatie voor Immoberoepen (CIB), eerder dit jaar in een gesprek met onze site.
  • Een vastgoedpanel van De Tijd verwacht dat het prijskaartje van een bestaande woning met een goede EPC-score dit jaar zal stijgen met 2,6 procent. Voor energiezuinige appartementen wordt er gerekend op een prijstoename van 2,1 procent. Ter vergelijking: de experts verwachten dat een woonhuis met een slechte EPC-score dit jaar 1,7 procent goedkoper zal worden, en een energieverslindend appartement 1,9 procent goedkoper.

(as)

Meer