Vastgoedprijzen in het buitenland dalen sneller dan in België: hoe komt dat?

De vastgoedprijzen in ons land zijn vorig jaar opnieuw gestegen. Als we rekening houden met de inflatie is er wel sprake van een lichte afzwakking van de prijzen. Toch zien we dat de vastgoedprijzen in de buurlanden veel sneller dalen dan bij ons. Hoe komt dat?

Waarom is dit belangrijk?

De Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot) bevestigt de eerdere signalen op de particuliere immobiliënmarkt. Er is sprake van een lichte afkoeling, waarbij de prijzen nog steeds blijven stijgen, maar wel trager dan de inflatie, die vorig jaar uitzonderlijk hoog was.

In het nieuws: De vastgoedprijzen in de buurlanden dalen sneller dan in ons land. “Dat is goed nieuws voor de vastgoedeigenaars, want dat wijst erop dat de waardevastheid van hun “investering” behouden blijft”, merkt Kristophe Thijs, directeur communicatie bij de Confederatie voor Immoberoepen (CIB), op in een gesprek met Business AM Radio.

  • De situatie in België verschilt met die van de buurlanden omdat de banken in ons land veel voorzichtiger zijn met het verlenen van hypothecaire kredieten. “Verschillende instanties, waaronder de Nationale Bank van België (NBB), zorgen ervoor dat dat op een veilige manier gebeurt”, aldus Thijs.
    • Zo beveelt de toezichthouder de financiële instellingen aan om het aantal kredieten met een quotiteit (de verhouding tussen het leenbedrag en de actuele waarde van de woning) hoger dan 90 procent beperkt te houden.
  • Thijs maakt de vergelijking met Nederland, waar de kredietverlening op een totaal andere manier gebeurt. “Het resultaat daarvan is dat de woningprijzen meteen dalen wanneer er iets gebeurt op de vastgoedmarkt. Bij onze noorderburen werd er zelfs een daling met 6 procent opgetekend in vergelijking met het voorgaande jaar”, klinkt het.
  • Die waardevastheid van vastgoed in ons land hebben we ook te danken aan de schaarste van bepaalde type woningen, zoals energiezuinige huizen of appartementen. “Er is nog altijd een grote vraag naar dergelijke woningen, terwijl wij een verouderde vastgoedmarkt hebben”, verduidelijkt de vastgoedexpert.

Wat brengt de toekomst? Thijs voorspelt prijsdalingen in bepaalde segmenten van de Belgische vastgoedmarkt.

  • “Ik verwacht dat de prijzen van zeer energieverslindende woningen de komende jaren zullen dalen”, gaat Thijs verder. “De federale regering eist sinds begin dit jaar dat dergelijke woningen binnen de vijf jaar op een duurzame wijze gerenoveerd worden. Die verplichting zorgt ervoor dat mensen die zo’n woning kopen voldoende budget opzij moeten zetten om zo’n renovatie te kunnen uitvoeren. Daardoor zullen huizenjagers minder geld op tafel willen leggen voor minder duurzame woningen.”
  • Thijs verwacht geen prijsdalingen voor nieuwbouw- of energiezuinige woningen.

(mah)

Meer