Meer dan 80 procent van de startende wiskundeleraren in de derde graad van het secundair onderwijs hebben daarvoor geen geschikt diploma. Dat bericht De Standaard.
Scholen zijn dringend op zoek naar leerkrachten wiskunde. “214 jobs gevonden”, komt tevoorschijn als we maandag “leerkracht wiskunde” ingeven op de website van de VDAB.
Triest record
Het tekort aan de leerkrachten leidt ertoe dat directies moeilijke keuzes moeten maken. In de derde graad van het secundair onderwijs hebben maar 16 procent van de startende wiskundeleerkrachten een geschikt diploma: een master wiskunde, fysica of ingenieurswetenschappen. Dat zegt Filip Moons van de Vlaamse Vereniging Wiskundeleraars maandag in De Standaard.
“Dat is een triest record”, zegt Moons. Maar hij maakt zich grotere zorgen over de eerste twee graden van het secundair onderwijs.
In de lagere jaren zou minder dan de helft starten met de juiste opleiding. In het schooljaar 2019-2020 zou 54 procent van de startende bachelors geen wiskunde aan de lerarenopleiding hebben gevolgd. Voor het schooljaar 2017-2018 was dat nog 38 procent.
“Dat is dramatisch. Veel scholen zetten de leraar biologie, aardrijkskunde of desnoods lichamelijke opvoeding voor de klas wegens gebrek aan beter”, zegt Moons aan De Standaard.
“Die leerkrachten zijn nooit intensief met wiskunde, laat staan wiskundedidactiek, bezig geweest. Ze zijn aangewezen op collega’s, invulboeken of hun eigen ervaring als leerling vroeger. Je kan je ernstige vragen stellen hoe zij zich überhaupt kunnen beredderen.”
Zij-instromers
Zelfs een recordaantal zij-instromers, werknemers die hun baan in de privésector inruilen voor een job in het onderwijs, kan de zaak blijkbaar niet redden. Het afgelopen schooljaar waren er 2.818 zij-instromers, berichtte VRT NWS.
Mensen die naar het onderwijs overstappen vanuit de privésector kunnen sinds september vorig jaar acht jaar anciënniteit meenemen als ze lesgeven in een knelpuntvak zoals Frans of wiskunde. (mah)
Lees ook: