Binnenkort kunt u investeren in de bouw van een school

Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs, wil ons spaargeld inzetten om de bouw van scholen te financieren. Wie op die manier een deel van zijn spaargeld belegt, krijgt een rente in de plaats. Hoeveel dat is, is afhankelijk van het project.

Een nieuw programma moet particuliere spaarders aanzetten om een deel van hun spaarkapitaal te investeren in de bouw van scholen. Dat heeft de minister aangekondigd bij de opening van een van de laatste scholen uit het vorige programma ‘‘Scholen van Morgen’. Dat programma zag in 2006 het levenslicht. Toen werden er voor het eerst scholen gebouwd in samenwerking met een private partner. Het leidde tot 182 nieuwe schoolprojecten, in totaal goed voor 1,5 miljard euro.

120 nieuwe scholen

Nu wil de minister dus een stapje verder gaan door particuliere spaargelden aan te spreken. Het vernieuwde programma draagt de naam ‘Scholen van Vlaanderen’. De minister wil zo de komende jaren 1 miljard euro mee investeren in de bouw van 120 nieuwe scholen.

Het programma verplicht private spelers onder meer om hun project open te stellen voor particuliere spaarders. Het rendement dat de spaarders kunnen krijgen is afhankelijk van het project. In een reactie aan De Tijd laat Michaël Devoldere, woordvoerder van Weyts, weten dat het vooral een veilige investering is. ‘We willen particulieren pas laten instappen als de school effectief opgeleverd is. Dat is dus net na de bouwfase, waar eigenlijk het enige risico zit’, klinkt het.

Starten in 2024

Een andere nieuwigheid is dat de scholen verplicht worden om hun sportinfrastructuur te delen buiten de schooluren. De minister hoopt dat de bouw van de eerste school via het hernieuwde programma kan starten in 2024.

Volgens vastgoedpartner AG Real Estate wordt dat krap. ‘De oproep voor scholen komt er pas eind dit jaar’, zegt Philippe Monserez van AG in een reactie aan Belga. ‘Daarna moet nog een private partner worden gezocht.’ In het verleden zat er gemiddeld 5,5 jaar tussen de ondertekening van het contract en de oplevering.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20