500 rijksten in 2019 nog eens 1.000 miljard rijker

De 500 rijkste mensen ter wereld zijn in 2019 samen een kwart rijker geworden. Ze zagen hun vermogen aandikken met 1.070 miljard euro. Dat blijkt uit de cijfers van de Bloomberg Billionaire Index.

Met een vermogen van 103,7 miljard euro mag Amazon-oprichter Jeff Bezos zich nog steeds de rijkste man op aarde noemen. Nochtans werd hij dit jaar door een scheiding 8 miljard euro armer. De kerstperiode maakte dat verlies weer goed: Nog nooit kon de Amerikaanse webwinkelgigant zoveel pakjes verkopen.

Bill Gates zit Bezos op de hielen met een vermogen van 101 miljard euro. De bankrekening van de voormalige Microsoft-topman werd aangedikt met 20,3 miljard euro.

Op drie staat Fransman Bernard Arnault, oprichter en voorzitter van luxegoederenbedrijf Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH). Arnault is de sterkste stijger in de lijst: Hij werd dit jaar 32,5 miljard euro rijker. Dat zijn bedrijf bijzonder goed bezig is bleek ook een maand geleden: toen maakte LVMH bekend dat het de Amerikaanse juweliersketen Tiffany zal overnemen.

52 ‘verliezers’

Opvallend: op de lijst staan slechts 52 die hun fortuin zagen afnemen. CEO van News Corporation Rupert Murdoch, bijvoorbeeld, die 9 miljard euro verloor na Walt Disney’s aankoop van Fox. Murdochs opbrengst hiervan – Fox maakte deel uit van News Corporation – werd verdeeld onder zijn zes kinderen.

De vroegere CEO van WeWork, Adam Neumann, moest eveneens serieus inboeten. De kantoorverhuurder was volgens schattingen 42 miljard euro waard aan het begin van het jaar. Dit bedrag viel terug naar 7 miljard euro in oktober, na een een rampzalige poging om naar de beurs te gaan.

Nieuwkomers

Enkele nieuwkomers in de lijst. Canadees Anthony von Mandl, bijvoorbeeld, die met zijn alcoholisch frisdrankmerk White Claw 3,2 miljard euro kon opstrijken.

Ook welkom geheten: de Nederlander Jitse Groen van TakeAway.com (1,3 miljard euro) en acht familieleden van Lo Kwee-Seong. Lo is een ondernemer uit Hongkong die met zijn sojamelkbedrijf Vitasoy een gat in de markt opvulde.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20