50+ goedkope date ideeën voor koppels

De meeste koppels gaan van tijd tot tijd uit eten of naar een film. Daar is werkelijk helemaal niets mis mee, maar wel erg afgezaagd als date> Na een poosje kunnen dit soort dates dan ook saai worden, in het bijzonder als je als langere een vaste relatie hebt. Na een bepaalde tijd zul je als koppel dan bijna geen nieuwe ideeën meer hebben voor een originele date. Er wordt nog wel zo nu en dan gedate, maar echt bijzonder zijn deze momenten echter al lang niet. Toch is het van groot belang dat ook koppels die allang samen zijn af en toe op date gaan. Voor koppels die in een ware datingsleur terecht zijn gekomen, hebben we hieronder een opsomming gemaakt van een vijftigtal ideeën om je te inspireren.

Zie ook: 100+ leuke activiteiten voor koppels

 1. Organiseer een restauranttoer in een buurt waar een heleboel restaurants te vinden zijn. Elke gang gebruik je dan in een ander horecagelegenheid, bijvoorbeeld een cocktail en wat hapjes in een loungebar. Voor het voorgerecht ga je weer naar een ander restaurant en dat geldt ook voor het hoofdgerecht, terwijl je de toer afsluit in weer een andere zaak met een heerlijk dessert.
 2. Ga op schattenjacht, bijvoorbeeld door ontspannen samen rond te struinen in antiekwinkels, op een vlooienmarkt, een tweedehands winkel of gewoon in en rondom je eigen huis. Tijdens deze zoektocht hoef je uiteraard niet per se wat te kopen, het gaat immers om het samen op zoek gaan naar leuke dingen.
 3. Ga samen op goed geluk naar een filmvoorstelling, zonder dus vooraf (vaak na het nodige gekibbel) bepaald te hebben welke film zal worden bezocht. Uiteraard moet dit idee jullie allebei aanspreken om onenigheid achteraf te voorkomen. Je kunt bij het bepalen van de film bijvoorbeeld je ogen sluiten en een film aanwijzen. 
 4. Ga naar een park of een natuurgebied bij je in de buurt en neem spullen voor een romantische picknick mee. Uiteraard kun je ook samen een heerlijke wandeling maken, of een interessante natuurroute volgen. Rustig en ontspannen van elkaars aanwezigheid genieten is immers het meest belangrijke doel van deze date.
 5. Ga samen met je lief een fietstocht maken in de omgeving waar je woont. Er zijn bovendien vaak georganiseerd fietstochten of -routes uitgestippeld die prima aansluiten bij jullie interesses. Bovendien kun je niet alleen je omgeving beter leren kennen, maar ook op een ontspannen manier van elkaars gezelschap genieten.
 6. Huur een boot, bijvoorbeeld voor een dagdeel of een hele dag, om samen met je lief heerlijk te ontspannen op het water. Dit kan een zeilboot zijn, maar als dat niet jou ding is, bestaat er ook de mogelijkheid om een roeiboot, motorboot of kajak voor jullie te huren.
 7. Zeker in de zomermaanden worden er op een heleboel plaatsen allerlei verschillende festivals georganiseerd. Ook in de buurt van jullie woonplaats zullen er dan ook vast wel een paar te vinden zijn. Samen een festival bezoeken in een nabijgelegen plaats is dan ook zeker aan te bevelen als date.
 8. Samen met je lief een nieuw restaurant ontdekken, zal niet alleen spannend zijn, maar zeker ook je horizon verbreden op het gebied van uit eten gaan. Samen gaan jullie dan naar een onbekend restaurant, waar geen van jullie ooit eerder is geweest. Samen gerechten proeven uit andere culturen kan bovenal heel romantisch zijn.
 9. Samen sterren kijken, kan erg interessant zijn, zeker als je vooraf een boek over dit onderwerp hebt opgezocht. Jullie kunnen dan bijvoorbeeld op zoek gaan naar herkenbare sterrenbeelden (eventueel met behulp van een telescoop). Natuurlijk kun je ook een bezoekje aan een sterrenwacht of planetarium plannen als originele date.
 10. Organiseer een spokentocht, zeker als je in bovennatuurlijke krachten geloof, kun je mooi gebruikmaken van de heersende rage om één of meerdere spookhuizen te gaan bezoeken. Een groot aantal steden heeft tegenwoordig namelijk zogenaamde ‘spookhuizen’ opengesteld voor het grote publiek. Bezoekers kunnen er soms zelfs een griezelige rondleiding krijgen
 11. Mini-golfen is een activiteit die al jarenlang door veel mensen als ouderwets leuk wordt ervaren. Op een vriendelijke manier kun je hierbij je lief uitdagen en bovendien vallen de kosten vaak erg mee. Zo sla je dus meerdere vliegen in één klap. Wat wil je nog meer tijdens een date met je lief?
 12. Samen een nieuw recept proberen te bereiden, is voor sommige mensen een ware uitdaging. Door echter als koppel samen te werken, is de kans groot dat je na de nodige inspanning van een heerlijke maaltijd kunt genieten. Deze maaltijd kan daarnaast het begin zijn van een erg romantische avond.
 13. Reserveer een zogenaamde dinercruise voor twee. Hierbij maakt het niet uit of dit op een oceaan is, of op een meer in de buurt, in de regel is er ook in jouw regio wel een dergelijke diner- of brunchcruises te boeken. Dit is heerlijk uit eten gaan, maar dan net even anders.
 14. Verzorg een heuse indoor-picknick waarbij je een maaltijd serveert op, een in de woonkamer, uitgespreid picknickkleed. Hiervoor kun je een aantal van jullie favoriete hapjes en drankjes gebruiken. Voordelen van een indoorpicknick zijn dat deze vaak nog romantischer is dan een buitenvariant, het is rustiger en jullie worden nergens door gestoord.
 15. Breng samen een bezoek aan een museum. Er is vast en zeker een museum bij je in de buurt waar je met je lief naartoe kunt gaan. Een middag samen een expositie bekijken kan heel romantisch en ontspannen zijn. Wanneer kunst niet jou ding is, dan kun je een geschiedkundig- of cultureel museum proberen.
 16. Leer samen een nieuwe activiteit, bijvoorbeeld door jullie in te schrijven voor dansles, een cursus fotografie of hoe je een bepaald ambacht moet beoefenen. In de meeste plaatsen wordt een breed scala aan cursussen en lessen voor volwassenen aangeboden zodat er altijd wel iets leuks te vinden zal zijn.
 17. Ga samen naar het theater voor een voorstelling die jullie beide aanspreekt. Hoewel een date in een theater vrij klassiek is, zul je vaak enorm kunnen genieten van de bijzondere sfeer en de nodige cultuur kunnen snuiven. Het aanbod in theatervoorstelling is vaak erg breed zodat er voor ieder wat wils kan worden geboekt.
 18. Maak een uitstapje naar een plaatselijke kunstgalerie als je eens een bijzondere date wilt organiseren voor jou en je lief. Je hoeft hiervoor overigens geen echte kenner van kunst te zijn om ervan te kunnen genieten. Samen naar allerlei kunstobjecten kijken, is voor het gros van alle koppels al erg aangenaam.
 19. Ga samen eens allerlei lekkernijen proeven uit een andere cultuur. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een restaurant, door een aantal gerechten kant-en-klaar te kopen of zelfs door deze samen eerst te bereiden. Zo gaan jullie iets eten wat geen van jullie eerder hebben geprobeerd. Een spannende date is gegarandeerd.
 20. Gedraag je samen voor een dag, of weekend, als toeristen in je eigen woonplaats. Dit kun je doen door samen toeristische trekpleisters te gaan bezoeken en op plaatsen een stop te maken, waar je weliswaar van tijd tot tijd langskomt, maar nog niet eerder als een bezoeker bent geweest.
 21. Laat het kind in jullie even ontwaken en loop eens binnen bij de speelgoedwinkel om wat leuke spulletjes aan te schaffen, zoals een frisbee, een bal, een set om beachtennis te spelen of een vlieger. Vervolgens kun je, net zoals in je jeugd heerlijk samen buiten plezier gaan maken.
 22. Doe een gedenkwaardige date nog een keertje over. Samen maken jullie dan dus een reis naar het verleden en beleven iets bijzonders weer helemaal opnieuw. Zo kun je de plaats nog eens opzoeken waar jullie elkaar voor het eerst hebben ontmoet, de eerste date plaatsvond of waar de verkering is begonnen.
 23. Bezoek een plaatselijke talentenjacht die gehouden wordt in een lokale bar, club of buurthuis en geniet samen van de kunsten van amateurs die hun kunsten willen vertonen. Indien je avontuurlijk aan bent gelegd, kun je jezelf natuurlijk ook opgeven als kandidaat. Zelfs wanneer je niet in de prijzen valt, zul je nog een leuke date eraan overhouden.
 24. Bowlen lijkt misschien één van de standaard date ideeën, maar daar staat tegenover dat het een uitstekende manier is om op een ongedwongen, ontspannen manier samen iets te ondernemen. Net zoals op eerder dates kun je ook nu weer een heleboel plezier hebben op de bowlingbaan met je lief.
 25. Laat zien dat je niet bang uit bent gevallen en ga samen met je lief iets avontuurlijks ondernemen. Hierbij kun je denken aan racen op een heus circuit, tokkelen, bungeejumpen of parachutespringen. Zeker een activiteit die jullie allebei nog nooit eerder hebben gedaan, kan voor een erg spannende date zorgen
 26. Bezoek samen een voorstelling in een openluchttheater. In een heleboel plaatsen worden er diverse voorstellingen geven in parken. Theater is namelijk extra leuk en erg ontspannen als je dit kunt ervaren onder een blote hemel, ongeacht of dit overdag of ’s avonds is, het is altijd beter dan in een muffige theaterzaal.
 27. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het spelen van bingo eigenlijk erg leuk. In de meeste plaatsen worden er regelmatig bingomiddagen en/of –avonden georganiseerd. Nadat jullie kaarten hebben gekocht, kun je je op gaan maken om, om het hardst “Bingo!” te schreeuwen als je kaart vol is.
 28. Speel een rollenspel zodat je niet echt veel kosten hoeft te maken om samen een originele date, en vaak dolle pret, te hebben. Voordat je hieraan begint kunnen jullie een aantal kaartjes maken, met daarop verschillende rollen die gespeeld kunnen worden. Een spannende date is zo goed als verzekerd.
 29. Samen de (rol)schaatsen onderbinden en een leuke baan opzoeken. Zelfs als je dit nog nooit eerder hebt gedaan is dit een originele date. In de koude maanden kun je, als het weer jullie gunstig gestemd is, ook kiezen om op natuurijs te gaan schaatsen en daarna bij elkaar opwarmen.
 30. Maak een zogenaamde mystery trip. Dit kan een hele dag, maar even goed een dagdeel zijn. Je gaat dan dus weg zonder vooraf te weten waar je trip zal eindigen en wat jullie gaan beleven. Gewoon je neus achterna reizen en maar zien waar je lekker wat kunt eten, of waar iets leuks te doen is.
 31. Speel samen een vriendschappelijk wedstrijd in de open lucht als bijzondere date. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om samen met je lief te gaan karten, racen op een circuit of een hindernisbaan de baas worden. Uiteraard kun je ook samen een hardloopwedstrijd houden in een bos of park bij je in de buurt.
 32. Neem je lief mee naar een gamehal en speel samen videospelletjes. Dit kunnen games zijn uit je kindertijd, maar ook de meest trendy spellen. Wanneer je niet weet waar je een goede locatie voor deze date kunt vinden, dan is er altijd wel een puber in de buurt die je de weg kan wijzen.
 33. Spreek af bij een drive-in cinema, hoewel dit wellicht erg klassiek lijkt, zijn dit soort dates weer helemaal hip. Op deze plaatsen heerst namelijk een bepaalde sfeer die net iets extra’s toevoegt aan een cinemabezoek. Je kunt je weer even een verliefde tiener voelen als je tussen de beslagen ramen naar het doek kijkt.
 34. Een attractiepark of kermis is vrijwel altijd geschikt om een spannende date te organiseren. Naast een ritje in de achtbaan, het spookhuis of het reuzenrad kun je je ook helemaal uitleven bij de schiettent en andere typische kermisspellen. Bovendien kun je samen met je lief, heel romantisch, een suikerspin delen.
 35. Sporten als date ligt misschien niet altijd voor de hand, maar samen de golfbaan, tennisbaan of skipiste onveilig maken, zal absoluut voor veel plezier zorgen. Behalve een sport die jij en/of je lief al beheerst, kun je er eveneens voor kiezen om een totaal onbekende sporttak onder de knie proberen te krijgen.
 36. Voor een bijzondere dat boek je een themadiner in een theaterrestaurant. Op een Interactieve manier kun je dan bijvoorbeeld een moordmysterie helpen oplossen. Dit is een erg populaire activiteit om samen met je lief te gaan ondernemen. Naast heerlijk eten, live entertainment zullen jullie ook heel veel plezier hebben. 
 37. Breng een bezoekje aan een (zee)aquarium. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit namelijk niet alleen leuk voor scholieren. Het is zelfs een uitstekende plaats om samen met je lief te daten. Samen romantisch rondwandelen tussen vissen en allerlei andere vormen van zeeleven is toch gewoon heerlijk!
 38. Het klinkt misschien wat afgezaagd, maar een picknick wordt nog steeds door veel mensen als een ideale date gezien. Zelfs voor koppels die al langere tijd samen zijn, blijft dit een romantisch samenzijn. Voor de verandering zou je ook eens een ontbijtpicknick of een picknick bij maanlicht kunnen houden.
 39. Geniet samen met je lief van een prachtige zonsondergang. Dit kun je doen tijdens een strandwandeling, een hoog gelegen locatie in de stad of gewoon een andere plek waar je van het uitzicht kunt genieten. Voor extra romantiek kun je wat lekkere hapjes en een flesje wijn meenemen en er een zonsondergangpicknick van maken.
 40. Bezoek een sportwedstrijd of sportstadion bij je in de buurt. Je kunt een tweetal kaartjes kopen voor een profwedstrijd, maar even goed je favoriete plaatselijke amateurclub toe gaan juichen. Wanneer jij en je lief supports zijn van verschillende clubs, dan is het wellicht handig om naar een neutrale wedstrijd te gaan.
 41. Woon een concert bij want live muziek is altijd een geweldig tijdens een date. Ook nu geldt dat je zowel voor een act van wereldfaam kunt kiezen, maar ook een plaatselijk talent kunt gaan beluisteren. Deze date hoeft dus per definitie niet veel geld te kosten, maar succes is vrijwel gegarandeerd.
 42. Neem deel aan een wijnproeverij een georganiseerde wijntoer of breng een bezoek aan één of meerdere wijnhuizen- of kelders bij je in de buurt. Uiteraard is het wel verstandig om voor vervoer naar huis te zorgen (maar er is vast wel een familielid of vriend die jullie op wil komen halen).
 43. Op een warme zomerdag is een date op het strand heerlijk. Samen met je lief lekker luieren in het zand, of een frisse duik nemen, zal deze date tot een succes maken. Een dag op het strand is dan ook bijna de garantie voor een leuke date, zelfs als jullie al jaren samen zijn.
 44. Bezoek een musical, of toneelvoorstelling, die door een plaatselijke middelbare school wordt opgevoerd. De meeste middelbare scholen zullen namelijk elk jaar een voorstelling ten tonele brengen waar ook buitenstaander welkom zijn. De kaartjes voor een dergelijke voorstelling zijn doorgaans goedkoop, terwijl je er bijzonder goed aankomend talent kunt zien spelen.
 45. Samen gaan paardrijden bij een lokale manege, tijdens een begeleide rit, een paardrijles of net een paar gehuurde dieren (als jullie al ervaring hebben met het berijden van een paard), is niet alleen erg ontspannend, maar in een heleboel gevallen zelfs heel romantisch. Niet alledaagse is deze date absoluut.
 46. Je, samen met je lief, inzetten als vrijwilliger, bijvoorbeeld bij een plaatselijke opvang voor daklozen, een dierenasiel of een voedselbank is niet alleen een prima manier om jullie band te versterken, maar eveneens om je nuttig te maken voor de gemeenschap. Dit is een minder alledaagse, en absoluut bevredigende, date.
 47. Als koppel een avondje naar het casino is leuk en ontspannend. Samen een gokje wagen zal jullie dichter tot elkaar brengen. Uiteraard moet je tijdens deze date niet meer geld uitgeven dan je je kunt veroorloven. Berooid naar huis gaan is immers niet het doel van een gezellige date.
 48. Boek een ballonvaart voor twee als speciale date voor jou en je lief. Romantisch samen over de daken vliegen en elkaar op allerlei bezienswaardigheden wijzen, of gewoon genieten van een geweldig uitzicht. Hoog in de lucht heb je bovendien alle tijd om je heelmaal op elkaars aanwezigheid te richten.
 49. Hoewel het in eerste instantie wellicht niet erg aantrekkelijk, en al helemaal niet romantisch, klinkt, kan een rondleiding door de fabriek best fascinerend zijn. Hierbij kun je denken aan een rondleiding in een plaatselijke bierbrouwerij, of een fabriek waar je verwachten dingen te zien die je als consument waarschijnlijk niet had verwacht.
 50. Wanneer zowel jij als je lief een paar favoriete films voor de dag haalt, kun je een heuse filmmarathon houden. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je gaat kibbelen over de films die de ander graag wil zien en samen gewoon gezellig op de bank gaat genieten (natuurlijk onder het genot van lekkere hapjes en drankjes).

Natuurlijk is de bovenstaande lijst met datesuggesties niet compleet en zuil je waarschijnlijk zelfs een heleboel aanvulling erop kunnen geven. Je dient deze lijst dan ook te beschouwen als een handreiking voor momenten dat je verlegen zit om een goede date-optie. Welke date je uiteindelijk kiest zal onder andere afhangen van jullie persoonlijke interesses, het beschikbare budget en de locatie waar jullie je bevinden. In de lijst is voor elk koppel wel een leuke date te vinden, ongeacht of jullie nu 20 of 60 jaar oud zijn. In elk geval zal ook een date voor een koppel altijd leuk moeten zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20