5 dingen die je niet moet doen als je ontslag neemt of krijgt

 

Soms kun je aardig gefrustreerd, of zelfs boos, zijn als het je werk aangaat. Op het moment dat je ontslag neemt, of krijgt, is het dan ook erg verleidelijk om flink tekeer te gaan tegen je voormalige werkgever of om enorm af te geven op het bedrijf nadat je de deur ervan definitief achter je dicht hebt getrokken. Wanneer je het besluit hebt genomen om je baan op te zeggen, zul je doorgaans niet echt gelukkig op je werkplek zijn geweest en kunnen de emoties zelfs erg hoog oplopen. Je kunt echter ook boos zijn op je baas omdat hij, of zij, je de zak heeft gegeven of wrok koesteren tegen deze persoon, en eventueel ook tegen collega’s, voor de dingen die zij hebben gedaan om ervoor te zorgen dat je een hekel hebt gekregen aan je baan. 

Laat je emoties niet je handelen bepalen

Bij voorkeur voorkom je dat je gevoelens je niet meer helder laten denken of dat ze je handelen op een negatieve manier gaan beïnvloeden. Een bepaalde actie kan immers op een bepaald ogenblik weliswaar goed voelen, maar op lange termijn daarentegen nadelige gevolgen voor je kunnen hebben. Stoppen met een bepaalde baan, ongeacht of je zelf ontslag hebt genomen of dit hebt gekregen, is niet het juiste moment om wraak te nemen. Wat je namelijk doet op het ogenblik dat je weggaat bij een bepaalde werkgever zal namelijk heel veel zeggen over jou en kan zelfs invloed hebben op de professionele reputatie die je op hebt weten te bouwen in de loop van de tijd. Hieronder leggen we dan ook haarfijn uit hoe je met klasse je werkplek kunt verlaten, of beter gezegd we leggen je uit welke vijf dingen je beter nooit doet als je ontslag hebt genomen of gekregen.

1. Zeg geen negatieve dingen over je werkgever of je collega’s

Wanneer je ontslag hebt genomen of hebt gekregen, dan is het zeker niet aan te raden om allerlei negatieve dingen te zeggen tegen je baas en/of collega’s, zelfs wanneer ze dit dik en dubbel hebben verdiend. Wanneer je namelijk enige tijd in een zekere vijandige omgeving, dan kun je gemakkelijk in de verleiding komen om, als het ontslag geregeld is, iedereen eindelijk te vertellen wat je echt van hen denkt. Hoewel je werkelijk met de meest vreselijke personen samen hebt moeten werken, en het je een gevoel van macht op zal leveren.

Je dient je goed te beseffen dat je dit beter achterwege kunt laten vanwege een uitermate praktische reden, en dus niet alleen vanwege het feit dat de ander fysiek veel sterker kan zijn. Je weet namelijk nooit wie er ergens in de toekomst nog eens in de positie zal komen om je leven totaal op zijn kop te zetten. Hierbij kun je denken aan een collega die je nu de meest vreselijke verwensingen naar het hoofd slingert en waar je over enkele jaren mee te maken krijgt als leidinggevende. Dit is echt een situatie waar de meeste mensen niet aan moeten denken. Zelfs collega’s die je altijd beschouwd hebt als bondgenoten kunnen af worden geschrikt door je negatieve gedrag met het geven van een minder gunstig oordeel ten aanzien van jouw persoon als gevolg.

2. Beschadig of steel geen eigendommen van het bedrijf dat je verlaat

Werken op een plaats, en met wellicht mensen, waar je een enorme hekel aan hebt, kan in sommige gevallen een hoop opgekropte woede bij je naar boven halen. Er zal geen mens zijn die dit gevoel je kwalijk zal nemen na een periode waarin je bijvoorbeeld door je werkgever bent mishandeld of uitgebuit. Woede is dan ook in dit soort gevallen een heel normale emotie, maar toch zal het uiten ervan na je ontslag meestal een grote vergissing zijn. Indien je je immers verlaagt tot het plegen van vandalisme en/of een diefstal dan heb je je schuldig gemaakt aan een misdaad. 

In plaats van het aanbreken van een eigendom van je voormalige werkgever steek je beter energie in het zoeken naar een nieuwe baan. Door de eigendommen van je voormalige werkgever te vernielen of te stelen, kun je bovendien door de politie op worden gepakt en een strafblad kunnen opbouwen. Voordat je dan ook op een negatieve manier gaat handelen ten aanzien van een voormalige werkgever en/of collega’s, is het goed om je af te vragen of het wel waard is dat je je vrijheid en reputatie voor hen in gevaar gaat brengen.

3. Belaster je werkgever, je collega’s of je vervanger nooit

Op het ogenblik dat je toevallig de persoon tegen het lijf loopt die je oude werkplek in gaat nemen, dan dien je absoluut te voorkomen dat je iets negatiefs zegt over je voormalige werkgever of de vroegere collega’s. Door dit wel te doen, zul je geen enkele winst boeken en het zal er voor je vervanger waarschijnlijk op lijken alsof je rancuneus handelt en je niet neer kunt leggen bij het genomen besluit.

Bovendien wanneer de dingen werkelijk zo slecht zijn als je hebt ondervonden, dan zal je opvolger dit zelf eveneens gaan merken in de loop van de tijd. Wanneer je je daar echter geen zorgen over maakt, dan kun je aan je slechte vervanging denken. Deze persoon zal dan waarschijnlijk al de nodige spanningen voelen met betrekking tot de hele situatie, nog voordat hij of zij is beginnen met de baan, je hoeft dit gevoel dan ook niet op voorhand nog erger te maken.

4. Klaag niet over je vorige baas bij een ​​potentiële werkgever

Zodra je uit bent genodigd voor een sollicitatiegesprek voor een nieuwe baan, zal zonder twijfel je voormalige werkgever aan de orde komen. Een van de vragen die waarschijnlijk gesteld zal worden, is waarom je weg bent gegaan bij je vorige werkgever. Als antwoord zou je dan uiteraard de waarheid op tafel kunnen leggen en de situatie uiteenzetten zoals jij die ziet: je ontslag is immers de schuld van anderen in plaats van jezelf. In werkelijkheid echter zou ook het tegenovergestelde waar kunnen zijn. Wanneer je over je voormalige leidinggevende, de onderneming in het algemeen of zelfs je collega’s negatief gaat spreken, dan zul jij de enige zijn minder gunstig voor de dag zal komen. Je potentiële werkgever kan zich zelfs zorgen gaan maken over een mogelijk negatieve inbreng van jou kant als je wordt aangenomen. Een negatieve sfeer op een werkplek is echter voor het gros van de werkgever een doorn in het oog en dus wel het laatste waar ze op zitten te wachten. De kans dat je wordt aangenomen zal daardoor dan ook een stuk kleiner zijn geworden.

5. Vergeet je voormalige werkgever niet te vragen voor een referentie

Hoewel het voor een groot aantal mensen als vreemd, of zelfs tegenstrijdig, in de oren zal klinken, is het toch altijd verstandig om te vragen naar een refentiebrief van deze werkgever, zelfs op het ogenblik dat je op gespannen voet met hem of haar staat. Je zult deze baan namelijk altijd op dienen te nemen op je CV en het is dan ook goed om altijd een goede, of op zijn minst een neutrale, referentie in handen hebt gekregen. 

Op het moment dat je ontslag het gevolg is van het in brand steken van de eigendommen van je voormalige werkgever of voor het plegen van een aantal gruwelijke overtredingen, dan kan een dergelijke referentie zeker een punt zijn dat zal worden betwist. Maar indien je ontslag het gevolg is van een wat minder ernstig voorval, dan zul je prima in staat zijn om je leidinggevende te vragen om een referentie op te stellen waarin staat dat je niet bent ontslagen vanwege je weerwil, maar als gevolg van het feit dat zaken niet liepen zoals dat bij je aanstelling in de lijn der verwachtingen lagen. Op die manier is de kans op een volgende baan immers een stuk groter en zal een nieuwe werkgever je niet meteen met Argusogen gaan bekijken.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

06:00