Virologen vrezen nieuwe besmettingspiek door quarantaine-moeheid bij bevolking

Viroloog Steven Van Gucht herhaalde op de dagelijkse briefing door het Crisiscentrum dat er een nieuwe piek in de coronacijfers dreigt als de bevolking de beperkende regels minder opvolgt.

Verscheidene experten wijzen op twee verontrustende fenomenen: het aantal hospitalisaties voor Covid-19 daalt wel, maar minder snel dan verhoopt. En uit verscheidene indicatoren, zoals het waargenomen verkeer, blijkt dat minder Belgen zich aan de quarantainemaatregelen houden.

‘Het risico op een nieuwe piek bestaat als we de regels loslaten of er laks mee omspringen. Een eventuele stijging zal pas merkbaar zijn 10 tot 14 dagen later’, waarschuwde viroloog Steven Van Gucht, die eraan toevoegde dat ‘we nog maanden met dit virus moeten samenleven.’

Eerder drukten ook viroloog Marc Van Ranst en epidemioloog Pierre Van Damme hun bezorgdheid uit. ‘Er zijn dus individuen die door hun wangedrag ervoor gaan zorgen dat een Wuhan-style lockdown dichterbij komt! En dan mag je niet meer buiten om te sporten of te werken’, zegt Van Ranst in een Facebook-post. ‘Iedereen moet begrijpen hoe fragiel de situatie momenteel is, en hoe dicht we staan bij een verstrenging van de huidige maatregelen indien het aantal ziekenhuisopnames terug de hoogte ingaat.’

303 bijkomende overlijdens

Er werden in de laatste 24 uur 303 bijkomende Belgische Covid-19 sterfgevallen gerapporteerd. Dat brengt het totaal op 3.903 overlijdens, meldt het Crisiscentrum. Het aantal bevestigde gevallen steeg met 942, tot 30.589 patiënten. Het aantal ingenomen ziekenhuisbedden daalde met 16, tot 5.393. Van die patiënten lagen er 1.234 op intensieve zorgen, of ongeveer even veel als een dag eerder.

In de laatste 24 uur werden 310 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen en 239 verlieten het ziekenhuis. Volgens de experts wijzen de cijfers op een stabilisatie van de epidemie. Tussen 15 maart en 12 april werden 11.480 patiënten opgenomen en mochten 6.707 personen het ziekenhuis weer verlaten.

Woonzorgcentra

Uit de jongste update blijkt nog dat 50 procent van de Vlaamse overlijdens – 953 op een totaal van 1.904 – te betreuren waren in de woonzorgcentra.

bron: Sciensano

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20