20 Belgische CEO’s die het maakten in het buitenland

Verschillende Belgische CEO’s hebben de voorbije jaren carrière gemaakt als CEO van een buitenlands miljardenbedrijf. Opvallend is dat de meerderheid mannen van rond de vijftig jaar zijn. Wat volgt is een overzicht van 20 Belgische CEO’s die in het buitenland een bedrijf runnen of recent gerund hebben.

Een opvallende vaststelling is de afwezigheid van vrouwen bij de Belgische CEO’s in het buitenland. In België zijn er nochtans wel een aantal vrouwen die een topbedrijf leiden, zoals Dominique Leroy (Proximus) en Françoise Chombar (Melexis). Wel bekleden enkele Belgische vrouwen een hoge functie in een buitenlands bedrijf, zoals bijvoorbeeld Sabine Sagaert bij Cargill. Maar de Belgische CEO’s in het buitenland blijven toch een mannenclubje, en bovendien zijn het bijna allemaal vijftigers.

1. Thierry Vanlancker (AkzoNobel)

*54 jaar – Nederland

© YouTube

Thierry Vanlancker staat sinds 2017 aan het hoofd van de Nederlandse verfproducent AkzoNobel. Hij heeft al bijna drie decennia ervaring in de chemische industrie en had voordien belangrijke functies bij het Franse bedrijf DuPont en de Amerikaanse producent Chemours. Hij studeerde voor chemisch ingenieur aan de universiteit van Gent.

Bij AkzoNobel kwam Vanlancker in 2016 meteen in woelig water terecht. Een maand nadat een gul vijandig overnamebod voor het bedrijf geweigerd werd, stapte zijn voorganger Ton Büchner op. Vanlancker kwam zo aan het roer te zitten en moest in de eerste plaats de boze aandeelhouders gunstig stemmen en hun ongenoegen wegnemen.

Zijn voornaamste doel is meerwaarde creëren, zodat AkzoNobel niet door investeringsgroepen zou worden overgenomen. Tegen 2020 wil hij de winstmarge naar 15% opkrikken. De overstap naar AkzoNobel kwam er na een lange carrière bij DuPont. “Ik dacht: je bent nu 50, wil je hier blijven of niet?”, zei Vanlancker in De Tijd. Hij heeft nog nooit in België gewerkt, maar geeft in hetzelfde interview toe dat hij stiekem misschien wel droomt om ooit terug te keren naar Gent.

2. Francis Kint (ex-Vion)

*56 jaar – Nederland

© Vion

Francis Kint heeft een lange carrière in het buitenland achter de rug. Na studies aan onder andere de universiteit van Gent en Vlerick bekleedde hij verschillende belangrijke functies bij bedrijven zoals Chiquita, het Finse Fiskars Brands en Univeg. Bij dat laatste bedrijf was hij CEO, een rol die hij vanaf 2015 ook bij het Nederlandse Vion zou vervullen.

Met 4,8 miljard euro omzet is Vion Food Group een van de grootste vleesverwerkende bedrijven ter wereld. Bij zijn aanstelling deed het bedrijf het echter niet zo goed na een mislukte expansie. Onder Kint steeg de nettowinst van 22 naar 31 miljoen dollar, waarmee hij zijn kwaliteiten als CEO kon bewijzen.

Sinds 2018 is Kint CEO van het Belgische Ter Beke. Hij volgde er Dirk Goeminne op, die de vleesverwerker de voorbije jaren fors deed groeien. Kint zal er in de eerste plaats enkele grote overnames van zijn voorganger moeten afronden.

3. Gert De Winter (Baloise)

*52 jaar – Zwitserland

Gert De Winter stootte drie jaar geleden door naar de top van het Zwitserse Baloise. Tot dan was hij de baas van de Belgische tak van de bank- en verzekeringsgroep. Voordien was hij zestien jaar aan de slag bij het consultingbedrijf Accenture. In 2005 zette hij zijn eerste stappen bij Baloise als Chief Information Officer van de toenmalige Mercator Verzekeringen. Vier jaar later werd hij CEO van de Belgische tak van Baloise.

De onderneming groeide fors onder leiding van De Winter. Hij was verantwoordelijk voor de overnames van Nateus en Avéro. Vooral in het zuiden van het land werd Baloise onder impuls van De Winter aanzienlijk sterker. Vorig jaar maakte Gert De Winter na sterke prestaties duidelijk dat Baloise aast op overnames in België. Bij zijn aanstelling lag onder andere Ethias op z’n bord.

4. Alain Dehaze (Adecco)

*55 jaar – Zwitserland

Handelsingenieur Alain Dehaze kwam via verschillende functies in de uitzendsector in 2009 bij Adecco terecht. In 2015 volgde hij er als CEO een andere Belg op, Patrick De Maeseneire. Het bedrijf heeft een omzet van 23,6 miljard euro en telt 33.000 werknemers. Adecco is bovendien actief in een zestigtal landen.

De Belgische wissel aan de top bij Adecco kwam er enigszins onverwacht en verliep zeker niet van een leien dakje. Zo kreeg het bedrijf meteen klappen op de beurs na een slecht kwartaal. Dehaze moest de vooruitzichten bijstellen en heeft zeker geen cadeau van zijn voorganger gekregen.

In november 2018 kwam Adecco opnieuw met teleurstellende resultaten. Volgens Dehaze kent de Europese economie een groeivertraging door allerlei onzekerheden, zoals de Brexit en de Italiaanse budgettaire discussies.

5. Dirk Van den Berghe (Walmart China)

*55 jaar – Verenigde Staten

Dirk Van den Berghe is de voormalige CEO van Delhaize België en Luxemburg, maar zoekt het intussen veel verder in de wereld. Enkele jaren geleden werd hij CEO van de Canadese activiteiten van de Amerikaanse winkelketen Walmart. In 2016 maakte hij promotie, want hij werd CEO van Walmart in China en bij uitbreiding de activiteiten in heel Azië. Van den Berghe heeft nu de leiding over zowat 100.000 werknemers.

6. Jean-François Van Boxmeer (Heineken)

*57 jaar – Nederland

Jean-François Van Boxmeer heeft al een lange carrière achter de rug bij Heineken. Sinds 2001 is hij lid van de raad van bestuur, en vier jaar later werd hij tot CEO verkozen. In de jaren die volgden deed hij tal van overnames. In België ging onder andere Alken-Maes naar de Nederlanders. Van Boxmeer deed in zijn eerste tien jaar als CEO liefst vijftig overnames.

In 2010 zette hij met Heineken onder andere voet aan de grond in Zuid-Amerika, waar AB InBev domineert. Terwijl de koers van dat bedrijf daalde, steeg de beurswaarde van Heineken in een goed jaar tijd met 26% naar 50 miljard euro.

Deze zomer kocht Heineken 40% van de aandelen van China Resources Beer, die een kwart van de Chinese biermarkt controleert. Op die manier is de Nederlands reus ook in China sterk aanwezig, waar Van Boxmeer Heineken van grond probeert te krijgen.

7. Dirk Van de Put (Mondelez)

*57 jaar – Verenigde Staten

Dirk Van de Put heeft de voorbije jaren verschillende buitenlandse bedrijven geleid. Na zijn studie diergeneeskunde volgde hij een managementopleiding. Hij werkte in de voedingssector voor de Amerikaanse bedrijven Coca-Cola en Mars, en voor het Franse Danone. Later tekende hij bij het Zwitserse Novartis.

In 2011 begon hij bij McCain waar hij tot CEO benoemd werd. Tot hij in 2017 dezelfde functie kreeg bij het nog grotere Mondelez, bekend van merken als Lu, Oreo, Cadbury, Côte d’Or en Philadelphia. Het bedrijf heeft een omzet van 22 miljard euro en telt 90.000 werknemers.

Intussen woont hij met zijn gezin al enkele jaren in Miami, maar Van de Put komt regelmatig nog terug naar België. Voor het bier en voor zijn favoriete voetbalclub KV Mechelen, verklapte hij in De Tijd.

8. Wilfried Verstraete (Euler Hermes)

*59 jaar – Frankrijk

Wilfried Verstraete is al sinds 2009 de CEO van de Franse kredietverzekeringsgroep Euler Hermes. Daarvoor werkte hij voor de Duitse verzekeraar Allianz, het huidige moederbedrijf van Euler Hermes, en ook bij Atradius. Tussen 1996 en 2004 maakte Verstraete al carrière bij France Telecom, waar hij CFO was van Mobistar en Orange.

Verstraete studeerde economie aan de Vrije Universiteit Brussel en rolde daarna via Vlerick in de bedrijfswereld.

9. Eddy Pirard (Japan Tobacco Int.)

*56 jaar – Japan/Zwitserland

© Twitter

Eddy Pirard is sinds 2017 CEO van het bedrijf dat vanuit Zwitserland de buitenlandse activiteiten van Japan Tobacco groepeert. Camel, Winston, Benson & Hedges zijn bekende merken van het tabaksbedrijf. Pirard leidt de afdelingen in meer dan 120 landen.

Pirard haalde een MBA-diploma aan Harvard en ging eerst bij Proctor & Gamble aan de slag. In 1996 maakte hij kennis met de tabaksindustrie via het Britse Gallaher. Hij gaf in een interview toe dat het vroeger zeker niet zijn droom was om te werken in een sector die als de publieke vijand wordt beschouwd.

Japan Tobacco nam Gallaher in 2007 over en Pirard maakte snel promotie. Zo werd hij verantwoordelijk voor West-Europa. Nu staat hij aan het hoofd van het bedrijf dat 10 miljard omzet haalt.

10. Jean-Yves Charlier (ex-Veon)

*55 jaar – Rusland/Nederland

© Digicel

Jean-Yves Charlier was van 2015 tot 2018 CEO van Veon. Hij is de zoon van Luikenaar Julien Charlier, die in de jaren 70 directeur van Cockerill-Sambre was. Charlier was onder andere CEO van het Franse telecombedrijf SFR.

Daarna ging hij aan de slag bij Vimpelcom, een bedrijf dat door wereldwijde omkoopschandalen in 2017 veranderde in Veon. Intussen is Charlier vertrokken bij Veon voor een functie bij Digicel.

11. Guillaume de Posch (ex-RTL Group)

*60 jaar – Luxemburg

© Getty

Jarenlang was Guillaume de Posch de machtigste Belg in de Europese mediasector. In 2012 werd hij de CEO van RTL Group. Sinds april 2018 heeft hij de functie aan zijn voormalige co-CEO, de Nederlander Bert Habets, gelaten. Het was volgens RTL de beslissing van onze landgenoot zelf om te stoppen. Hij is wel nog actief in de raad van bestuur.

RTL telt in heel Europa 56 televisiezenders en 31 radiozenders. Voordien werkte hij voor het energiebedrijf Tractebel, de consultant McKinsey en het Luxemburgse CLT. Dat laatste bedrijf werd later uitgebouwd tot RTL Group. Hij maakte wel nog een omweg via rivaal ProSiebenSat.1.

12. Rudy Provoost (ex-Rexel)

*59 jaar – Frankrijk

Rudy Provoost was van 2011 tot 2016 CEO van Rexel, de Franse distributeur van elektrisch materieel. Hij werd er aan de deur gezet, nadat hij zich niet kon vinden in nieuwe regels die door de raad van bestuur werden opgelegd. Hij mocht als CEO niet lang voorzitter van de raad van bestuur zijn en dat was tegen de zin van Provoost.

De Belg was voordien aan de slag bij Philips, waar hij zelfs getipt werd om CEO te worden. Intussen is hij bestuurder bij Elia geworden.

13. Olivier Van den Bossche (ex-Galeria Kaufhof)

*42 jaar – Duitsland

© Galeria Kaufhof

Voor Olivier Van den Bossche was de top al op jonge leeftijd bereikt. Hij was pas 24 jaar toen hij winkeldirecteur van een Maxi GB in Sint-Pieters-Leeuw werd. In 2004 werd hij benoemd tot directeur van een Brussels Galeria Inno-filiaal. Daar zou hij in 2015 op 39 jaar de jongste topman van de beroemde Duitse warenhuisketen Galeria Kaufhof worden.

Al snel werd de groep door toenmalig eigenaar Metro verkocht aan de Canadese Hudson Bay Group. Van den Bossche bleef CEO van de Europese afdeling en kreeg er te maken met de hevige concurrentie van online spelers. Uiteindelijk stapte hij in 2017 op, waarna Metro hem heropviste en een nieuwe functie gaf.

14. Kurt Staelens (ex-Macintosh)

*49 jaar – Nederland

Kurt Staelens was een van de Belgische pioniers in e-commerce, want al in 1997 richtte hij de online boekenwinkel Proxis op. Na de verkoop van die webshop kreeg hij topfuncties bij Telenet, Neckermann en Belgacom. In 2014 deed hij een merkwaardige overstap naar de klassieke retailsector, waar hij topman werd van het Nederlandse Macintosh.

Dat zat in slechte papieren en uiteindelijk kon ook Staelens de warenhuisgroep niet redden. Het bedrijf ging eind 2015 failliet. Nadien zou hij bij de Amerikaanse winkel Sears getekend hebben. Opnieuw een klassieke warenhuisgroep, die eveneens veel moeilijkheden had.

15. Paul Bulcke (ex-Nestlé)

*64 jaar – Zwitserland

© Getty

Paul Bulcke is de voormalige CEO van het Zwitserse bedrijf Nestlé. Met diploma’s van de Katholieke Universiteit Leuven en Vlerick op zak begon hij in 1979, op 25-jarige leeftijd, al te werken voor Nestlé. Voor hij tot CEO benoemd werd, had hij nog een belangrijke functie in de Amerikaanse afdelingen van het bedrijf.

Voor Nestlé werkte hij ook in tal van landen, zoals Spanje, Peru, Ecuador, Chili, Portugal, Tsjechië, Duitsland, en natuurlijk ook in België en Zwitserland. Het verklaart zijn enorme talenkennis, want Bulcke spreekt Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans en Portugees.

Hij stond als CEO bekend voor zijn persoonlijke en rustgevende aanpak. In 2017 deed Bulcke afstand van het CEO-schap.

16. Hans Van Bylen (Henkel)

*57 jaar – Duitsland

Hans Van Bylen werd in 1984 aangenomen als Product Manager bij Henkel in België. Hij was afgestudeerd met een diploma economie aan de universiteit van Antwerpen, en hij deed nog tal van andere opleidingen, onder andere aan Harvard. Na een tijdje kreeg Van Bylen de leiding over verschillende landen en regio’s binnen het bedrijf.

Vanaf 2005 zetelt Hans Van Bylen in het bestuur van Henkel. In 2016 werd hij als nieuwe CEO gekozen, nadat zijn voorganger, Kasper Rorsted, de overstap naar Adidas had gemaakt. Sindsdien lag hij aan de basis van een grote overname en tekende hij een nieuwe strategie voor Henkel uit. Van Bylen is ook de voorzitter van de Duitse Vereniging van de Chemische Industrie.

17. Werner Devinck (Lantmännen Unibake)

*60 jaar – Denemarken

© Lantmännen Unibake

Werner Devinck is sinds 2013 CEO van Lantmännen Unibake, een van de grootste industriële bakkerijen van Europa. Het bedrijf produceert baguettes, pistolets en ciabatta’s voor supermarkten, tankstations, bedrijfskantines en zelfstandige bakkers.

Lantmännen Unibake heeft ook een grote fabriek in Londerzeel, die zelfs verkozen werd tot Fabriek van de Toekomst. Enkele jaren geleden verwoestte een brand de fabriek, waarna besloten werd om ze met de nieuwste technologie herop te bouwen.

Werner Devinck haalt met Lantmännen Unibake een omzet van 1,2 miljard euro, en er werken ongeveer 6.000 mensen voor het bedrijf.

18. Nico Delvaux (Assa Abloy)

*52 jaar – Zweden

© Assa Abloy

Nico Delvaux is een van de meeste recente Belgische CEO’s in het buitenland. Hij werd in de zomer van 2018 aangesteld aan de top van het Zweedse bedrijf Assa Abloy. Voordien was hij CEO van Metso Corporation in Finland. Daarvoor was hij meer dan twintig jaar lang lid van het management van Atlas Copco.

Delvaux is Master ingenieurswetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en hij heeft een MBA van de Handelshogeschool Antwerpen.

19. Stefan De Loecker (Beiersdorf)

*51 jaar – Duitsland

© Beiersdorf

Stefan De Loecker zal dit lijstje vanaf 1 januari 2019 aanvullen. Dan volgt hij Stefan Heidenreich op als CEO van Beiersdorf, het bedrijf dat onder andere verzorgingsproducent Nivea bezit, maar ook gekend is van Hansaplast en Labello. De Loecker was a vice-CEO van Beiersdorf, en schuift nu dus naar de hoogste functie.

Officieel heeft De Loecker de Belgische nationaliteit, maar hij werd wel geboren in het Duitse Siegen. In België studeerde hij toegepaste economische wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen. Hij begon zijn carrière bij Nestlé en verhuisde na een tijdje naar het hoofdkwartier in Zwitserland.

In 2001 trok hij voor Nestlé naar Duitsland en zeven jaar later werd hij topman voor het bedrijf in Rusland. Sinds 2012 is hij actief bij Beiersdorf, waar hij vanaf 2014 in het bestuur zit. Er werken meer dan 18.000 mensen voor het bedrijf dat een omzet van ruim 7 miljard euro heeft.

20. Ronnie Leten (Ericsson)

*62 jaar – Zweden

© EPA

Ronnie Leten maakte vooral naam in Zweden, waar hij jarenlang CEO van Atlas Copco was. Die functie gaf hij in het voorjaar van 2017 op. Hij was ook voorzitter van Electrolux, maar vorig jaar werd hij door het nominatiecomité van Ericsson voorgedragen om hun nieuwe voorzitter te worden.

Sinds 2018 is Ronnie Leten officieel voorzitter van Ericsson. In eigen land werd hij bekroond met de titel van eredoctor van de Universiteit Hasselt. Hij behoorde tot een van de eerste lichtingen van de Economische Hogeschool Limburg.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20