Eén Belg bij 10 best verdienende CEO’s van Europa

Een gemiddelde CEO in Europa verdient ongeveer 5,7 miljoen euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Hostettler, Kramarsch & Partner, een internationaal adviesbureau op het gebied van performance management en remuneratie.

Volgens HKP is de hoogte van de bestuurdersbeloningen van ondernemingen in de STOXX Europe 50 en Euro STOXX 50 indices in 2012 nauwelijks veranderd ten opzichte van het voorafgaande jaar, terwijl de trend naar een meer duurzame, lange termijn beloning is voortgezet.

De hoogste beloningsniveaus komen voor in Zwitserland, Spanje en Duitsland.

De CEO van Volkswagen voert de ranglijst aan met 12,8 miljoen euro, op enige afstand gevolgd door de CEO’s van BP (12 miljoen euro) en AB Inbev (11,8 miljoen euro). De Belg Paul Bulcke, CEO van het Zwitserse voedingsconcern NEstlé is met een loon van 8,8 miljoen euro de enige landgenoot in de top 10.

De laagste beloningsniveaus zijn te vinden bij de CEO’s van Hennes & Mauritz en ING ( 1,4 miljoen euro).

CEO’s verdienen tussen 2,7 (Italië) en 1,6 (Zwitserland) keer meer dan de overige leden van de raad van bestuur.

In maart publiceerde De Tijd de lonen van de CEO’s van Bel 20-bedrijven. Daaruit bleek dat de CEO van een groot Belgisch beursgenoteerd bedrijf  in 2012 gemiddeld 1,96 miljoen euro verdiende of 10 % minder dan het voorgaande jaar.

(Grafiek: De Tijd)

 

Meer