‘Een zaak staat vast: als het einde van de wereld nabij is zal goud in waarde stijgen’

Goud steeg donderdag voor het eerst sinds augustus 2014 boven de grens van de 1.300 dollar per ounce, alvorens vrijdag wat in te leveren als gevolg van de opschorting van de ‘Brexit’-campagne.
Wanneer goud in waarde stijgt, betekent dit dat al de rest verliest – of bijna toch. Goud opnieuw als de ultieme vermogensbeschermer?

Geen enkel praktisch nut

Superbelegger Warren Buffett omschreef goud destijds als ‘een product dat ergens in Afrika of een andere locatie uit de grond wordt gehaald, vervolgens wordt gesmolten en uiteindelijk weer in een nieuw gegraven put wordt begraven en door een grote groep betaalde wachten moeten worden beschermd.’ Hij gaf aan dat goud geen enkel praktisch nut heeft:

“Elk buitenaards wezen zou verbijsterd zijn over de rol die het goud heeft in de menselijke maatschappij.”

Erger is volgens Buffett echter nog dat de waarde van het goud niet wordt bepaald door het inkomen dat het product aan zijn eigenaar kan bezorgen, maar alleen fluctueert op basis van de koopprijs die andere partijen voor het metaal willen betalen. Goud heeft volgens Buffett dan ook nagenoeg geen enkele productieve waarde.

Diversificatie is nog amper mogelijk

Doch in de aanloop van het ‘Brexit’-referendum hebben beleggers weinig alternatieve om hun portefeuille te diversifiëren. Vermogensbeheerders gaan altijd op zoek naar diversificatie om hun risico te beperken en hun opbrengsten te maximaliseren. Ooit was dat een eenvoudige taak, schrijft Marc Fiorentino op MonFinancier.com.

Screenshot 2016-06-17 08.31.24

‘Er waren 3 categorieën: aandelen, obligaties en cash. De verdeling tussen die drie besliste je zelf, naargelang je persoonlijke doelstellingen. Meer aandelen voor agressieve beleggers, meer obligaties voor voorzichtige investeerders.’

Negatieve rente en correlatie

Die tijden zijn voorbij: met negatieve rentevoeten spelen obligaties niet langer hun rol van schokdemper en investeerders – zoals altijd koortsig op zoek naar rendement – stapelen de riskante beleggingen op. Beleggingen die alle dalen wanneer het slecht gaat op de beurs en dan opnieuw allemaal stijgen wanneer het wat beter gaat. De correlatie is frappant. Er zijn bijna geen beleggingen meer die niet gecorreleerd zijn aan de rest en dus toelaten het risico te diversifiëren.

Waarna men opnieuw bij goud uitkomt omdat het een van de zeldzame investeringen is die de rol van schokdemper op zich neemt. Vandaar dat het vandaag opnieuw populair wordt bij investeringsfondsen, hefboomfondsen en speculanten. Vooral China laat een buitengewone appetijt voor het edelmetaal blijken.

Het einde van de wereld

En er is nog goed nieuws voor de goudfanaten.

Buffett ergert zich vooral aan de waardeloosheid van het goud. Het product heeft volgens Buffett geen enkele mogelijkheid om rijkdom te creëren en heeft volgens hem dan ook ‘geen enkele plaats in de portfolio van de investeerder.’

Maar in een tijdperk waarin geld niets meer opbrengt en men zelfs een negatieve rente moet betalen om zijn geld te bewaren, heeft goud wel degelijk zijn verdienste. Waar we uitkomen blijft zoals steeds gissen. Het edelmetaal heeft de voorbije jaren tientallen keren een veelbelovende start genomen om dan opnieuw te worden afgevlagd. Fiorentino:

‘Een zaak staat vast: als het einde van de wereld nabij is zal goud in waarde stijgen.’

Meer