Na 10 dagen radiostilte weten we meer over mysterieuze verdwijning van Chinese miljardair Bao Fan

Bao Fan, de oprichter van de Chinese investeringsbank China Renaissance, is al tien dagen van radar verdwenen. Nu zijn er meer details gedeeld over waar hij zich bevindt. Volgens de financiële instelling zou hij de Chinese autoriteiten helpen met een onderzoek tegen een voormalige collega.

Waarom is dit belangrijk?

Het is niet de eerste keer dat in China een CEO van een groot bedrijf plotsklaps verdwijnt. Het overkwam ook Jack Ma, die zonder waarschuwing weer opdook. Het is een zoveelste bewijs van hoe China hard optreedt tegen miljardairs die kritiek uiten op het regime. Maar wat er precies met hen gebeurt tijdens die periodes van afwezigheid, blijft een raadsel.

In het nieuws: Na 10 dagen zonder enig teken van leven, hebben we nieuws over de oprichter van China Renaissance.

  • Bao Fan is naar verluidt in handen van de Chinese autoriteiten en werkt met hen mee aan een onderzoek. Dat is althans wat de investeringsbank in een persmededeling laat weten.
  • Het is de eerste keer dat China Renaissance details deelt over de whereabouts van de miljardair. Hij is echter nog niet in het openbaar verschenen.
  • “Het bestuur wil opnieuw bevestigen dat de activiteiten en operaties van de groep gewoon doorgaan”, aldus de bank in een mededeling, waarover The Guardian bericht.
  • Het verhaal is in ieder geval consistent: volgens het persagentschap Reuters werd Bao Fan begin februari door Chinese agenten opgepakt om hen te helpen bij een onderzoek naar Cong Lin, een voormalige leidinggevende van de investeringsmaatschappij.

De details: De aandelen van China Renaissance kelderden toen de financiële instelling moest toegeven dat haar topman nergens te vinden was.

  • Dit lijkt een standaardprocedure te zijn geworden in China wanneer iemand kritiek uit op het Chinese regime. Dergelijke personen verdwijnen gewoon, voor een paar dagen of een paar maanden. Als ze terug in het openbare leven verschijnen, zijn ze meestal discreter en vooral minder kritisch.
  • Het Britse dagblad telt minstens vijf gevallen van Chinese bazen die de afgelopen jaren tijdelijk van de radar waren verdwenen.
  • De Chinese president, die 2022 heeft besteed aan het versterken van zijn macht binnen de bestuursorganen van zijn land, heeft ook een grote strijd tegen corruptie gelanceerd. Dat initiatief is erop gericht de meest dynamische sectoren van de economie beter te controleren. De techsector, in de breedste zin van het woord, is het eerste doelwit.

(ns/evb)

Meer