1 miljard liter Europese wijn dreigt door coronacrisis verloren te gaan

De Covid-19 crisis heeft natuurlijk ook impact op de internationale wijnhandel. Vooral de Franse export voelt hoe de wijnbouw naar adem hapt en daarom komt de overheid er met een eerste steunmaatregel om een deel van de onverkochte stocks weg te werken.

Door de lockdowns in de lidstaten en het wegvallen van belangrijke afzetkanalen – vooral de horeca – dikken de voorraden aan en hebben veel wijnbedrijven reeds opslagproblemen.

Tijdens een meeting op 11 mei van de Franse topministers werd een budget van 140 miljoen euro vrijgemaakt, waarmee 2 miljoen hectoliter wijn kan gedistilleerd worden, onder andere tot hydroalcoholische gel. De gemiddelde prijs zou rond de 70 euro per hectoliter getransformeerde wijn schommelen.

Maatregel die echter niet meteen op mega-enthousiasme werd onthaald, want eerder pleitte FNSEA (Fédération Nationale des Syndicats d’Exploitants Agricoles ), het grootste landbouwsyndicaat van Frankrijk, voor een veel ruimer steunpakket. FNSEA wilde namelijk per direct 500 miljoen euro steun, waarvan ruim de helft (260 miljoen euro) bestemd voor een distillatieplan dat ongeveer 3 miljoen hectoliter ‘overbodige’ wijn zou wegwerken.

wijn insider

SOS Compensaties

Duidelijk is wel dat we de komende weken en maanden nog meer maatregelen in dezelfde lijn zullen zien en er nog meer wijn tot alcohol zal verdampen. Aangevuld met uitstel of kwijtscheldingen van sociale zekerheidsbijdragen of door de overheid gegarandeerde leningen aan wijnbouwers. Zelfs over een tijdelijke btw-verlaging op wijn wordt gedebatteerd.

En natuurlijk wordt er door de Franse delegatie ook aan de deur van de Europese Commissie geklopt voor extra compensaties. Compensaties die onder meer de negatieve effecten van de Amerikaanse tariefverhogingen (+25%) van vorig jaar helpen uitgommen en vooral de Franse flessenexport een serieuze tuimeling liet maken.

Dat niet alleen de Franse wijnbouw onder de coronacrisis kreunt, bewijst de uitspraak van Jean-Marie Barillère, voorzitter van CEEV (Comité Européen des Entreprises Vins). Hij schat dat actueel 30 procent qua volume en 50 procent qua waarde van de wijnmarkt in de EU ‘op slot’ is. Het Franse Europarlementslid Eric Andrieu verwoordde het nog scherper: als de Europese Commissie niet optreedt of meer souplesse toelaat, glijdt er straks maar liefst 1 miljard liter Europese wijn in de gevarenzone, zo voorspelt hij.

Lees ook:

Meer
Wijn Insider