Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 23 FEB

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Franse wijnindustrie boekt recordexport, maar maakt zich zorgen over de toekomst

Logo Business AM
Economie

13/02/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Franse wijnboeren waarschuwen voor matige exportcijfers. - Alain ROBERT/SIPA

Frankrijk heeft het voorbije jaar voor 14 miljard euro wijnen en sterke dranken uitgevoerd. Dat betekende een stijging met 5,9 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Franse Fédération des Exportateurs de Vins & Spiritueux (FEVS).

In volumes was er sprake van een uitvoer van ruim 194,67 miljoen kratten. Tegenover het jaar voordien kenden de geëxporteerde volumes een stijging met 0,7 procent.

Record

‘De export van Franse wijnen en sterke dranken heeft het voorbije jaar een nieuw recordniveau bereikt,’ zegt Antoine Leccia, voorzitter van de Fédération des Exportateurs de Vins & Spiritueux. ‘Vele exporteurs konden genieten van een grotere vraag vanuit de Verenigde Staten, waar vele kopers anticipeerden op de bijkomende heffingen die de Amerikaans regering op de invoer van Franse producten heeft aangekondigd.’

‘Ook in Groot-Brittannië nam de vraag naar Franse dranken, onder druk van de nakende brexit, toe. Dit jaar vallen die ondersteunende factoren echter weg. De Franse wijnen en sterke dranken dreigen dan ook met moeilijker export-omstandigheden te maken te krijgen.’

De Amerikaanse invoertarieven, die half oktober van kracht werden, leidden het laatste kwartaal van vorig jaar tot een daling van 17,5 procent in de Franse wijnexport. ‘Dat vertegenwoordigde een omzetverlies van ongeveer 40 miljoen euro,’ aldus de sectororganisatie.

In Groot-Brittannië, de tweede grootste exportmarkt voor Franse alcoholische dranken, was er sprake van een stijging met 4,4 procent tot 1,4 miljard euro. Hier wijzen de exporteurs naar de brexit. ‘De onzekerheid over de scheiding tussen hun land en de Europese Unie, heeft vele Britse afnemers geïnspireerd om extra voorraden aan te leggen,’ zeggen ze.

Druk

De verkoop in de andere lidstaten van de Europese Unie steeg met 3,8 procent tot 4,7 miljard euro. In China was er daarentegen sprake van een daling met 4,7 procent tot 953.000 euro. Hongkong liet zelfs een achteruitgang met 9,4 procent optekenen.

‘Dat heeft te maken met een vertraging van de Chinese economie en de politieke spanningen in Hongkong,’ zegt de sectororganisatie.

‘We mogen ons door de ogenschijnlijke positieve resultaten van vorig jaar niet laten misleiden,’ waarschuwt Antoine Leccia. ‘De handel en internationale politieke spanningen hebben op de export van de Franse alcoholische dranken zwaar gewogen. Er moet ook dit jaar rekening worden gehouden met een moeilijke periode.’

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president