Corona legt controles op Franse wijnhuizen lam

INAO, de officiële waakhond van de Franse appellaties, heeft voor het eerst de fysieke controles en inspectierondes op de domeinen opgeschort. Een precedent.

Tijdens de lockdown kunnen wijnen (en andere landbouwproducten) die normaliter geregeld gecheckt worden op hun status van AOP (Appellation d’Origine Protégée) en IGP (Indication Géographique Protégée) nu automatisch hun officiële kwaliteits- en herkomstcertificaat krijgen (SIQO), in zoverre hun lastencahier en alle bijbehorende verplichtingen correct werden nageleefd.

Alle verificaties op het terrein worden echter tot na de coronacrisis opgeschort: “Tous les contrôles nécessitant un déplacement sur le terrain ou un rassemblement de personnes sont suspendus. Seuls les contrôles documentaires à distance sont maintenus”, klinkt het officieel.

Dat geldt trouwens ook voor het toekennen van de biocertificaties, waar de audits door de externe controle-organismen op de sites voorlopig taboe zijn.

De INAO staat nu toe dat tijdelijke certificaten – en tot op zekere hoogte ook biowijnen die op validering wachtten voor de coronacrisis uitbrak – zonder deze normale controles ter plekke ook automatisch een verlenging krijgen van hun biologische status tot 31 maart 2021.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20