Wall Street had vorige week grote twijfels bij het Meta-beleid na de publicatie van treurige kwartaalcijfers. Mark Zuckerberg lijkt zich niets aan te trekken van de kritiek die hij de afgelopen tijd te verduren kreeg en wil zijn grote gok op het metaverse verderzetten.
Verliest Mark Zuckerberg straks de controle over Meta?

Waarom is dit belangrijk?
Meta krijgt de afgelopen tijd veel kritiek te verduren van enkele van hun grootste aandeelhouders. Zij zijn misnoegd over het beleid van het socialemediabedrijf dat enkel nog maar lijkt in te zetten op het metaverse: een digitale wereld waarin we later (volgens Zuckerberg) met elkaar zullen communiceren en afspreken. Het bedrijf investeerde al ruim zo’n 70 miljard euro in het project, zonder resultaat tot dusver. Het aandeel van Meta verloor sindsdien 74 procent van zijn marktwaarde. Toch wil Zuckerberg, met gebruik van de nodige achterpoortjes, nu zijn verlieslatende inspanningen verder opvoeren.De essentie: Zuckerberg wil all-in gaan op metaverse.
- Investeerders en experts binnen het Meta-bestuur menen dat Mark Zuckerberg zijn ‘meerderheidscontrole’ zou opdringen om toch door te kunnen gaan met zijn weddenschap op het metaverse.
- Zuckerberg bezit 13 procent van de aandelen van Meta, maar controleert 54,4 procent van de stemmen (via een speciale klasse van aandelen). Daardoor is hij in staat grote knopen door te hakken.
- Aandeelhouders van het bedrijf lieten eerder hun frustraties uit over het bestuursbeleid, dat dit jaar 74 procent van Meta’s marktwaarde verloor. De totale kosten van het bedrijf bedroegen dit jaar zo’n 87 miljard dollar. Een groot deel daarvan gaat naar de ontwikkeling van het metaverse, dat tot hiertoe nog geen cent in het laatje bracht.
- Zuckerberg besluit nu – tegen alle wind in – de investering volgend jaar te verdubbelen, tot 39 miljard dollar. “Ik denk dat Mark klaar en duidelijk heeft gehoord wat investeerders wilden. Hij heeft zijn besluit genomen”, zegt Jim Tierney van AllianceBernstein, aandeelhouder van Meta, in reactie op de laatste vergadering, tegenover de Financial Times.
- Afgelopen donderdag zei Meta dat het verlies van Reality Labs, de divisie die het metaverse bouwt, in 2023 “aanzienlijk” zou groeien. Daardoor zag het bedrijf zijn marktwaarde met 89 miljard dollar verpulveren. Een dagverlies van maar liefst 25 procent.
Wat nu? Investeerders willen mogelijk via de rechtbank meer controle over Meta eisen.
- De bekendmaking van de resultaten leidde, volgens Tierney, tot verdere informele discussies met investeerders. “Toen mensen met het bedrijf belden, werden ze ‘more disgusted, not less disgusted‘”, zegt hij in de Britse zakenkrant.
- “Een rechtbank kan dan ingrijpen indien blijkt dat het bestuur de middelen van het bedrijf verspilt. Juridisch gezien heeft het Meta-bestuur dan de plicht de aandeelhouders te vertegenwoordigen”, zegt Steve Diamond, een expert op gebied van bedrijfsbestuur, aan de Santa Clara University School of Law, tegenover de Financial Times.
Concurrentie met TikTok
Genoteerd: Zuckerberg kondigde recent nog ‘grote besparingen’ aan…
- Op vrijdag 30 september waarschuwde Zuckerberg voor een economische vertraging, waarbij hij een grote reorganisatie aankondigde.
- Een personeelsstop en de herstructurering van een aantal teams zou de kosten moeten verlagen en de prioriteiten moeten verleggen. “Meta zal in 2023 iets kleiner zijn”, klonk het. Dat blijkt nu, met een verdubbeling van het budget, niet zo te zijn.
- Naast het metaverse, heeft het bedrijf ook te kampen met andere problemen. Meta zou afzien onder de toenemende concurrentie van TikTok voor zijn Instagram-platform. Daarnaast zou het bedrijf ook moeite hebben met de wijzigingen van Apple’s privacybeleid, dat het nu moeilijker maakt voor bedrijven om reclame te richten op hun gebruikers.
(jvdh)