De belastingdruk op kantoorgebouwen in Brussel is in sommige gevallen zeer hoog, met uitschieters tot meer dan 70 procent. Dat blijkt uit de nieuwe editie van het Property Tax Report 2025 van Ayming Belgium, dat de vastgoedfiscaliteit voor niet-residentiële gebouwen in België analyseert.
Key takeaways
- Eigenaars van kantoren moeten, net zoals woningeigenaars, een onroerende voorheffing betalen. Maar in Brussel komen daar nog eens extra taksen bij, waardoor de belastingdruk aanzienlijk toeneemt.
- Zo stijgt in 17 van de 19 Brusselse gemeenten de belastingdruk tot boven 60 procent.
- Schaarbeek is een absolute uitschieter met een fiscale druk tot maar liefst 82,45 procent.
Duiding: Wie een kantoor bezit in ons land, betaalt een onroerende voorheffing.
- De gemiddelde onroerende voorheffing in België bedraagt 50,58 procent van het geïndexeerde kadastraal inkomen (KI). Maar tussen de regio’s bestaan grote verschillen:
- Vlaanderen: gemiddeld 46,26 procent
- Wallonië: gemiddeld 54,95 procent
- Brussels Hoofdstedelijk Gewest: gemiddeld 55,35 procent.
- Maar: Brussel heft nog eens extra belastingen, zoals de Gewestbelasting op niet-residentiële oppervlakten (BGB), en diverse gemeentebelastingen op kantoren en parkeerplaatsen. Dat leidt tot een aanzienlijk hogere fiscale druk.
- Zo stijgt in 17 van de 19 Brusselse gemeenten de belastingdruk tot boven 60 procent.
- In negen gemeenten wordt de kaap van 70 procent gerond.
- Schaarbeek spant de kroon met een belastingdruk van maar liefst 82,45 procent.
Regionale verschillen
Ook dit: Ayming Belgium merkt op dat de onroerende voorheffing in Vlaanderen relatief laag is vergeleken met de andere gewesten, maar dat sommige lokale besturen de belastingdruk verhogen met extra heffingen op bedrijfsoppervlaktes, leegstand of via fiscale differentiatie.
- Wallonië kent een hogere onroerende voorheffing, maar minder bijkomende lasten. Leegstandsbelastingen worden daar minder structureel toegepast, en het beleid blijft ongelijkmatig over de provincies heen.
- Ayming Belgium roept op tot vereenvoudiging en coördinatie van het fiscale landschap.
- “De Belgische vastgoedfiscaliteit is vandaag een wirwar van regels en tarieven,” zegt Alexandra Dryjski, Director Finance & Grants Performance bij Ayming Belgium. “Zonder fundamentele hervormingen blijft dit een rem op economische en stedelijke ontwikkeling. Transparantie, rechtszekerheid en fiscale rechtvaardigheid moeten centraal staan in een coherent beleid dat over alle bestuursniveaus heen wordt afgestemd.”