Beleggers waakzaam bij oplopende staatsschulden in grote economieën


Key takeaways

  • Obligatiebeleggers houden landen met een stijgende staatsschuld nauwlettend in de gaten.
  • Een verlaging van de kredietwaardigheid van de VS door Moody’s benadrukt de kwetsbaarheid van grote economieën.
  • Verbeterde fiscale stabiliteit in Italië en Frankrijk heeft de zorgen van de markt verminderd.

De bezorgdheid over de stijgende overheidsschulden neemt toe, waardoor grote economieën onder druk komen te staan en obligatiebeleggers landen die niet voldoende stappen hebben ondernomen om hun financiële situatie te verbeteren, onder de loep nemen.

De recente verlaging van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten door Moody’s, in combinatie met de zwakke vraag naar Japanse obligaties, benadrukt de kwetsbaarheid van twee toonaangevende wereldeconomieën. Hoewel een schuldencrisis niet het meest waarschijnlijke scenario is, zijn er wel waarschuwingssignalen. Dit meldt Reuters.

Begrotingsuitdagingen en reactie van de markt

In de VS hebben een scherpe verkoop van obligaties in april en het belasting- en uitgavenbeleid van president Trump, dat de staatsschuld tegen 2034 flink kan doen stijgen, de zorgen aangewakkerd. De verlaging van Moody’s draagt bij aan deze zorgen, waarbij experts zoals Jamie Dimon, CEO van JP Morgan, waarschuwen voor mogelijke scheuren in de obligatiemarkt als gevolg van buitensporige uitgaven.

Ondanks deze uitdagingen biedt de status van de Amerikaanse dollar als ’s werelds belangrijkste reservevaluta enige bescherming. Minister van Financiën Scott Bessent verzekert dat het land nooit in gebreke zal blijven, en beleggers verwachten dat de autoriteiten zullen voorkomen dat de 10-jaarsrente een bepaalde drempel overschrijdt. De banksector is optimistisch over mogelijke wijzigingen in de regelgeving die banken zouden kunnen aanmoedigen om een grotere rol te spelen op de markt voor schatkistpapier.

Marktvolatiliteit in Japan en Europa

Japan, lang beschouwd als een voorbeeld van hoe de markten enorme schuldniveaus kunnen tolereren, ondervindt een verschuiving. De staatsschuld is meer dan twee keer zo hoog als de economische productie, waardoor het de ontwikkelde economie met de hoogste schuldenlast is. De recordhoge rente op obligaties met een langere looptijd in mei, na een slecht ontvangen obligatieveiling, deed twijfels rijzen over de vraag. De tanende belangstelling van traditionele kopers en een afname van het obligatiebezit door de Bank of Japan zijn factoren die hiertoe bijdragen. Hoewel beleidsmakers overwegen om de obligatieverkoop aan te passen, blijft de bezorgdheid bestaan.

Het VK blijft gevoelig voor de wereldwijde verkoop van obligaties, ondanks de nadruk op begrotingsdiscipline. De komende uitgavenherziening van minister van Financiën Rachel Reeves zal nauwlettend in de gaten worden gehouden als enige G7-economie met 30-jaars leenkosten van meer dan 5 procent. Er wordt gerekend op hogere uitgaven voor defensie en gezondheidszorg, ook al belooft de regering belastingverhogingen te vermijden en de uitgaven strak in de hand te houden.

Stabiliteit in Italië en Frankrijk

In Frankrijk is de druk op de obligatiemarkt afgenomen na bezorgdheid over politieke instabiliteit die de begrotingsconsolidatie in de weg staat. De risicopremie voor Franse schuld in vergelijking met Duitse schuld is gedaald. Beleggersverwachtingen over meer cohesie tussen Europese landen dragen bij aan deze trend. Voorzichtigheid is echter geboden nu premier Francois Bayrou zich opmaakt om een routekaart voor het terugdringen van het tekort te onthullen, wat tot parlementaire debatten kan leiden.

Italië is lager op de lijst van zorgwekkende landen komen te staan dankzij de verbeterde politieke en economische stabiliteit en de verbeterde kredietwaardigheid. Het begrotingstekort zal de komende jaren naar verwachting aanzienlijk dalen, net als de prognoses voor Duitsland. Hoewel Italië nog steeds kampt met schuldproblemen op lange termijn, hebben de relatief betere prestaties in vergelijking met andere landen en de diversificatie ten gunste van Europese activa de obligaties van het land versterkt.

Het kleiner wordende verschil tussen de rente op Italiaanse en Duitse 10-jaars obligaties weerspiegelt het groeiende vertrouwen in de economische vooruitzichten van Italië.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.