Mark Zuckerberg zag dit jaar al 71 miljard dollar van zijn vermogen in rook opgaan

De problemen bij Meta hebben invloed op het wel en wee van zijn CEO Mark Zuckerberg. Toegegeven, 2022 was tot nu toe een slecht financieel jaar voor vrijwel alle techmiljardairs, maar Zuckerberg heeft toch wel fors in de klappen gedeeld. Zijn fortuin is gehalveerd en blijft verdampen op de beurs.

Zuckerberg zag in februari maar liefst 31 miljard dollar van zijn vermogen in rook opgaan na de forse koersdalingen van Meta. Ook de maanden daarop moest het socialemediabedrijf aan beurswaarde inboeten, waardoor de CEO zijn vermogen verder zag afnemen. Als we naar de afgelopen twaalf maanden kijken, is er zelfs sprake van een halvering.

Dit jaar verdampte meer dan 71 miljard dollar van Zuckerbergs vermogen, volgens de Bloomberg Billionaires Index. Dat heeft wellicht veel te maken met de nieuwe strategie van Meta. Het voormalige Facebook maakt van sociale netwerken niet langer zijn prioriteit, maar trekt nu volop de kaart van het metaverse. Vandaag is de stichter-CEO volgens de miljardairslijst “slechts” 55,9 miljard dollar waard, wat hem op de twintigste plaats in de ranglijst plaatst. Dat is zijn laagste positie sinds 2014.

Sneeuwbaleffect

Hij is duidelijk niet de enige die lijdt onder de fluctuerende waarde van Meta. De medeoprichters van de groep delen ook in de klappen: Dustin Moskovitz, de 79e rijkste persoon ter wereld, zag zijn fortuin met 3 miljard dollar slinken, terwijl Eduardo Saverin 4 miljard dollar verloor.

Meta’s voormalige operationeel directeur, Sheryl Sandberg, werd evenmin gespaard. Zij verloor 100 miljoen dollar. Haar vermogen wordt geschat op 2,5 miljard dollar. Zij heeft veel minder geld verloren dan de bovenstaande aandeelhouders, omdat haar vermogen minder geconcentreerd is in de aandelen van de groep.

Pijnlijk jaar voor Meta

Vorig jaar maakte Meta een historische verschuiving naar het metaverse, de zogenaamde toekomst van de sociale media, een concept dat nog een lange weg te gaan heeft. Een omschakeling die het bedrijf voorlopig duur is komen te staan. Er is een groot budget uitgetrokken voor de ontwikkeling van de virtuele wereld, maar momenteel is het nieuwe 3D-internet allesbehalve een succes.

Bovendien slabakken de bedrijfsresultaten wat. Voor het eerst in zijn geschiedenis zag Meta in juli zijn omzet dalen, terwijl zijn nettowinst in het tweede kwartaal op jaarbasis met 36 procent afnam. Maar misschien nog het meest verontrustend voor Zuckerberg is het feit dat de marktwaarde van het bedrijf sinds februari met 500 miljard dollar afgenomen is. De beleggers zijn duidelijk op hun hoede.

(ns/evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20