Key takeaways
- De Europese defensie-industrie trekt wereldwijde investeerders aan vanwege de escalerende militaire overheidsuitgaven en een vertraging op de private equity-markt.
- Ondanks deze interesse blijft Europa achter bij Noord-Amerika wat betreft private equity en durfkapitaalinvesteringen in lucht- en ruimtevaart en defensie, waarbij Noord-Amerika sinds 2020 83 procent van dergelijke investeringen voor zijn rekening neemt.
- Onder druk van klanten en politici om Europa’s herbewapeningsinspanningen te ondersteunen, heroverwegen Europese vermogensbeheerders hun beleid dat voorheen investeringen in defensie beperkte.
Beleggingstrends en groei van de sector
De Europese defensie-industrie trekt steeds meer de aandacht van wereldwijde investeerders en adviseurs aan. Een recente conferentie in Berlijn onderstreepte deze trend, met discussies die zich richtten op het kanaliseren van investeringen in de sector. Deze toename in interesse wordt gedreven door een combinatie van factoren: escalerende militaire overheidsuitgaven en een vertraging in de private equity markt.
Ondanks de groeiende belangstelling loopt Europa achter op Noord-Amerika wat betreft private equity en durfkapitaalinvesteringen in lucht- en ruimtevaart en defensie. Sinds 2020 heeft Noord-Amerika maar liefst 83 procent van dergelijke investeringen binnengehaald.
Europese investeringsverschuiving
Er vindt echter een merkbare verschuiving plaats onder Europese vermogensbeheerders. Onder druk van klanten en sommige politici heroverwegen zij hun beleid dat voorheen investeringen in defensie beperkte. Deze verandering is bedoeld om Europa’s herbewapeningsinspanningen te ondersteunen en de afhankelijkheid van de Verenigde Staten te verminderen.
Deze nieuwe openheid wijkt af van de traditionele terughoudendheid van Europese beleggers, die vaak wordt gevoed door zorgen over milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG). Zoals Sophia Alison van Macquarie Asset Management opmerkt, weerspiegelt deze verschuiving veranderende prioriteiten. De recente Duitse investeringsprogramma’s voor infrastructuur en defensie, met een totale waarde van 500 miljard euro, zijn een goed voorbeeld van deze trend en hebben de aantrekkingskracht van het land op private equity-bedrijven aanzienlijk vergroot.
Uitdagingen voor de private equity-markt
Terwijl de Europese defensie-uitgaven optimistisch zijn, heeft de bredere private equity-dealmaking te kampen met tegenwind als gevolg van de angst voor een recessie. De waarde van de verkoop van private equity-activa via beursintroducties (IPO’s) is de afgelopen jaren gekelderd, met een gemiddelde van slechts 3,7 miljard dollar in de afgelopen vier jaar, ver verwijderd van het vorige gemiddelde van 17 miljard dollar. Gegevens van Dealogic suggereren dat in dit tempo 2025 het vierde opeenvolgende jaar zal zijn waarin de verkoop van private equity-activa onder de 144 miljard dollar zal dalen – het gemiddelde sinds 2014.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!