Zal Elon Musk’s verschijning op SNL de koers van Dogecoin explosief doen stijgen of wordt het een flop?

Elke crypto-fanaat kocht de laatste weken wel wat Dogecoins aan in de hoop dat de mememunt op 8 mei de kaap van 1 dollar zal doorbreken. Die dag zal Elon Musk namelijk gastheer spelen op Saturday Night Live (SNL) en de DOGE mogelijk enorme publiciteit geven op de Amerikaanse televisie. Kunnen crypto-dromen uitkomen of wordt zaterdag een flop?

De cryptomunt Dogecoin is ondertussen al lang geen grap meer. De munt heeft ondertussen de vierde grootste totale marktwaarde en klopte daarmee de nochtans beloftevolle Ripple en Polkadot. Woensdag schoot de Dogecoin namelijk van rond de 30 dollarcent per munt naar een hoogtepunt van 69 dollarcent.

Ondertussen schommelt de munt al twee dagen tussen de 55 en de 60 dollarcent. Donderdag stond de munt op 57 dollarcent, een terugval van 7,4 procent. Elke cryptobelegger houdt zijn adem in om te zien wat er zaterdag zal gebeuren met de koers van de DOGE.

Op 8 mei zal Elon Musk namelijk gastheer van dienst zijn op het populaire Amerikaanse tv-programma Saturday Night Live, de show die bekend staat voor zijn komische sketches. Om zijn verschijning op de buis te teasen, tweette de techmiljardair een mysterieuze boodschap. Musk noemde zichzelf de ‘Dogefather’.

Het is een verwijzing naar de invloed die de tweets van Musk hebben op de koers van DOGE. Die konden in het verleden al vaker de prijs van de Shiba Inu-munt de hoogte in laten schieten.

Maar zal Elon Musk dit zaterdag opnieuw kunnen klaarspelen?

  • SNL is de meest bekeken komische show op de Amerikaanse buis. In november 2020 trok de show geregeld meer dan negen miljoen kijkers aan. Ongeveer 4,1 procent van de kijkers zijn tussen de 18 en 49 jaar oud, wat de leeftijdsgroep is waar beleggen in crypto het populairst is. Dit betekent dat er een enorme demografie zal worden blootgesteld aan de Dogecoin. Daarvoor moet Musk wel degelijk iets vertellen over de cryptomunt. We weten echter helemaal niet wat de Tesla-CEO van plan is.
  • De populariteit van de Dogecoin en de pieken in de wisselkoers hingen in het verleden vast aan de tweets van Musk. Elke grote piek kwam na een tweet van Musk waar hij de DOGE ophemelde. De meest memorabele daarvan was toen Musk begin april zei dat SpaceX de Dogecoin ‘letterlijk naar de maan ging brengen’. We weten niet wat het effect van een televisieverschijning van Musk zal inhouden. Het ‘Elon-effect’ kan nog groter zijn dan op Twitter, maar het kan ook evengoed niets in beweging zetten.
  • De waarde van Dogecoin is moeilijker hoog te houden dan Bitcoin, waardoor de cryptomunt een minder aantrekkelijke investering is. Er is namelijk een theoretische oneindige voorraad van Dogecoins. Dit is bij Bitcoin niet het geval. Daardoor wordt de prijs aangedreven door het constante bijkopen van nieuwe Dogecoins en niet door de regels van aanbod en schaarste.
  • Het bezit van de Dogecoins is helemaal niet zo goed verdeeld. Volgens IntoTheBlock zijn er negen cryptoholdings die samen meer dan 40 procent van alle DOGE bezitten. Een daarvan houdt zelfs 28 procent van alle bestaande munten in zijn bezit. De eigenaar van die munten zou die elk moment kunnen ‘dumpen’ wanneer de prijs goed genoeg lijkt. Hierdoor zou de prijs van de Dogecoin bijzonder snel kunnen kelderen. Bitcoin heeft hier minder last van. De grootste Bitcoinholding bezit maar 1 procent van de bestaande munten. 

Toch moet het gezegd worden dat de mememunt blijft verbazen. Zaterdag zullen we weten of de Dogecoin echt ‘naar de maan’ zal kunnen gaan of de dieperik in zal duiken.

Lees ook: Crypto-miljardair waarschuwt: ‘Onderschat Dogecoin niet’

(ns)

Meer